c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
April 2024, številka 15 / letnik XVI.
 
Aktualni kazalniki za prvo četrtletje v evrskem območju nakazujejo stagnacijo gospodarske aktivnosti, inflacija se postopoma umirja. Banka Slovenije v četrtletnem poročilu za Slovenijo ugotavlja, da so gospodarske razmere v tem obdobju pri nas ostale razmeroma ugodne, zniževanje inflacije pa se je začasno prekinilo. Trg dela je ostal robusten z nizko stopnjo brezposelnosti in visoko rastjo plač.

V tedenski osrednji temi izpostavljamo članek Posebnosti ugovora na informativni izračun dohodnine, kajti prejšnji teden so davčni zavezanci iz prve tranše prejeli informativni izračun dohodnine, zato velja sedaj izpostaviti tudi temeljne korake, ki jih mora ob tem davčni zavezanec opraviti.

Treba je napovedati tudi dohodke iz tujine, v kolikor davčni zavezanec teh dohodkov ni napovedal že med letom, jih mora napovedati v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

Na spletnem portalu eDavki pa je od danes omogočeno izpolnjevanje in oddaja Obrazca REK-neOZP (Obvestilo o nezmožnosti odtegnitve OZP).

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Analiza računovodskih izkazov, Plačilo poslovne uspešnosti delavcem, ki ne delajo in diskriminacija, Obravnava stopnje DDV pri vgradnji kuhinjskega pohištva in vgradnih omarah, Revizija evropske klasifikacije gospodarskih dejavnosti NACE in nacionalne različice SKD, Poljski državljan kot popoldanski s.p. in Samoregulacija oglaševanja (Slovenski oglaševalski kodeks).

Med novostmi v zakonodaji izpostavljamo Zakon o izvajanju Uredbe (EU) o enotnem trgu digitalnih storitev (ZIUETDS), ki posodablja pravila uporabe interneta in med drugim naslavlja sistemska družbena tveganja širjenja nezakonitih vsebin na spletu. V Uradnem listu RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024 je bil objavljen povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v marcu 2024, znana je tudi višina regresa za letni dopust za leto 2024 po Kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti.

Vabimo vas na aktualne spletne seminarje: Kakšen je pravi račun za DDV namene z mag. Tanjo Urbanija (16. 4. 2024), Branje bilanc za (ne)računovodje z Marijo Tomc Muc (9. 5. 2024) in Blagajniško poslovanje v organizacijah in pri samostojnih podjetnikih z dr. Lidijo Robnik (23. 5. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Napovedati je treba dohodke iz tujine
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Posebnosti ugovora na informativni izračun dohodnine    
mag. Mojca Kunšek
   
V dneh, ko je prvi sklop davčnih zavezancev že prejel informativni izračun dohodnine, velja izpostaviti temeljne korake, ki jih mora ob tem davčni zavezanec opraviti.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Analiza računovodskih izkazov
Računovodski izkazi so pripravljeni na podlagi preteklih poslovnih dogodkov. So odraz preteklega poslovanja in preteklih poslovnih odločitev. Pa vendar je njihova uporabna vrednost lahko mnogo večja. Računovodski izkazi so namreč lahko dobra podlaga tudi za odločanje o prihodnosti. Orodje, ki nam to omogoča, je analiza računovodskih izkazov. Z njeno pomočjo lahko na podlagi podatkov o preteklih poslovnih dogodkih sprejemamo boljše odločitve v prihodnosti.

>> Revizija evropske klasifikacije gospodarskih dejavnosti NACE in nacionalne različice SKD
V Evropski uniji bo s 1. januarjem 2025 začela veljati nova različica evropske klasifikacije gospodarskih dejavnosti NACE Rev. 2.1, v Sloveniji pa se bo s tem začela uporabljati nova nacionalna različica SKD.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Plačilo poslovne uspešnosti delavcem, ki ne delajo in diskriminacija
Ali delavcu, ki je na bolniški, pripada plačilo za poslovno uspešnost?

>> Hitrejši vstop mladih na trg dela
Pridobite mesečno subvencijo v višini 300 do 420 EUR za zaposlitev brezposelnih mladih do 29. leta starosti. Delovno razmerje sklenete za nedoločen čas. Zagotovite tudi mentorstvo ter usposabljanje ali izobraževanje za novo zaposlenega in mentorja. Zaželeno je pridobivanje digitalnih kompetenc. Povabilo je odprto od 8. aprila od 14. ure do 3. novembra 2024.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obravnava stopnje DDV pri vgradnji kuhinjskega pohištva in vgradnih omarah
Podjetnik (s.p.) se ukvarja z izdelavo in vgradnjo kuhinjskega pohištva in vgradnih omar. Podjetnik izdeluje kuhinje in drugo pohištvo po meri fizičnim osebam (končnim potrošnikom). Zavezanca zanima stopnja DDV pri prodaji kuhinj izdelanih po meri skupaj z montažo ter prodaja in montaža vgradnih omar.

>> Poljski državljan kot popoldanski s.p.
Ali lahko zaposlen (državljan Poljske) pri slovenskem podjetju odpre popoldanski s.p. in ali lahko ima poslovodno pogodbo za tretje podjetje d.o.o., kjer je zakoniti zastopnik in 100% lastnik?

>> Obrazec REK-neOZP, 10. 4. 2024
V sredo, 10. 4. 2024, bo preko spletnega portala eDavki omogočeno izpolnjevanje in oddaja obrazca Obvestilo o nezmožnosti odtegnitve obveznega zdravstvenega prispevka - OZP, s katerim bodo FURS izplačevalci obveščali o prejemnikih dohodka, pri katerih je dohodek prenizek za odtegnitev in plačilo OZP.

>> Nov produkcijski B2B profil
FURS obvešča, da bodo zaradi zamenjave digitalnega potrdila za podpisovanje dokumentov, dne 15. 4. 2024 objavili nov B2B profil za produkcijsko okolje.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Zakon o izvajanju Uredbe (EU) o enotnem trgu digitalnih storitev (ZIUETDS)
Zakon o izvajanju Uredbe (EU) o enotnem trgu digitalnih storitev (ZIUETDS) določa pristojna organa za izvajanje in nadzor nad izvajanjem Uredbe (EU) 2022/2065 in njuna pooblastila ter prekrške in sankcije za izvajanje omenjene uredbe. Med drugim določa tudi naloge koordinatorja digitalnih storitev, oblikovanje podpornega okolja za varen in zaupanja vreden internet ter postopek v primeru odstranitve nezakonite vsebine. Glavne novosti, ki jih prinaša zakon za podjetja je sofinanciranje projektov, ozaveščanje uporabnikov in ponudnikov posredniških storitev ter sofinanciranje delovanja zaupanja vrednih prijaviteljev.

>> Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti - znana je višina regresa za leto 2024
V Uradnem listu RS št. 30/2024 z dne, 5. 4. 2024 so bile objavljene spremembe in dopolnitve > Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, ki določajo višino regresa za letni dopust za leto 2024 v višini 1.410 evrov. Navedeno višino regresa pa so dolžni izplačati le delodajalci, ki jih zavezuje Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti oziroma to kolektivno pogodbo upoštevajo na prostovoljni osnovi.

>> Vlada zmanjšuje omejitve pri kmetovanju, tudi v območju Natura 2000
Vlada je sprejela novelo uredbe o pravilih pogojenosti, ki zmanjšuje omejitve pri kmetovanju, kar bo po mnenju vlade kmetom omogočilo boljši dostop do finančnih sredstev. Prav tako so prilagodili omejitve kmetovanja v območju Nature 2000.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. marec 2024 Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2024 
 
5. april 2024 Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti 
 
6. april 2024 Uredba o neposrednih plačilih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
6. april 2024 Uredba o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
6. april 2024 Uredba o pravilih pogojenosti 
 
6. april 2024 Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV) 
 
13. april 2024 Zakon o izvajanju Uredbe (EU) o enotnem trgu digitalnih storitev (ZIUETDS) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 29 - 30/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Komisarka: Preostanek solidarnostnega denarja lahko Slovenija pričakuje po poletju
Slovenija lahko izplačilo preostalih sredstev iz solidarnostnega sklada EU za obnovo po lanskih poplavah pričakuje šele v drugi polovici leta, je pojasnila evropska komisarka Elisa Ferreira. Predlog komisije bodo potrjevali šele po junijskih volitvah.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2024:   2.317,82 €
 
in neto plača:   1.477,34 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.364,46 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.533,82 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
Kakšen je pravi račun za DDV namene 16.4.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Marija Tomc Muc
Branje bilanc za (ne)računovodje 9.5.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
mag. Mojca Kunšek
Gospodarska situacija in obvladovanje poslovnih tveganj 29.5.2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Samoregulacija oglaševanja (Slovenski oglaševalski kodeks)
Oglaševanje je tista dejavnost, ki je za poslovanje podjetij izjemnega pomena. Od poznavanja veščin marketinga in oglaševanja je namreč v znatni meri odvisna uspešnost podjetja, njegov prodor na trg in njegova konkurenčnost.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.