Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Davčne novosti 2018
 

Davčne novosti 2018

Davčne novosti 2018

S 1. januarjem 2018 začnejo veljati spremembe na področju Zakona o dohodnini, Zakona o davčnem postopku, Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in Zakona o davčnem potrjevanju računov, s katerim naj bi se odpravile administrativne ovire, odpravile anomalije in predvsem težave pri obdavčitvi normirancev, ter zagotovilo ugodnejšo davčno obravnavo delovnih razmerij s tujim elementom.

 

Zakonodajne podlage:

 

Zakon o dohodnini (ZDoh-2)

A) Normirani odhodki

-  pri normiranih odhodkov iz dejavnosti bo s 1.1.2018 veljal obvezen izstopa iz sistema »normirancev«, v kolikor seštevek njegovih prihodkov in prihodkov povezanih oseb presega v dveh zaporednih letih skupno (v seštevku) 300.000,00 EUR. Prihodki iz dejavnosti povezanih oseb se ne seštevajo, če zavezanec dokaže, da glavni ali eden od glavnih razlogov za shemo poslovanja ni izpolnjevanje pogojev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.
-  prav tako je določena tudi absolutna maksimalna višina normiranih odhodkov za posamezno leto, in sicer 80.000,00 EUR za samostojne podjetnike, ki so samozaposleni ali zaposlujejo drugo osebo, ter 40.000,00 EUR za popoldanske s.p.-je brez zaposlenih.

B) Nagrada za poslovno uspešnost
-  nagrada za poslovno uspešnost (»božičnica«) bo izvzeta iz davčne osnove za dohodnino v višini povprečne mesečne plače v Sloveniji.
     C) Odprava stopničavosti dodatne splošne olajšave
-  spremenjena bo splošna davčna olajšava, in sicer s spremeni določanje dodatne splošne olajšave na način, da se od zgornje dohodkovne meje, do katere se prizna najvišja dodatna splošna olajšava (11.166,37 evra) do dohodkovne meje 13.316,83 evra določi linearno glede na dohodek.
      D) Ugodnejša davčna obravnava za napotitve delavcev v tujino
-  določena bo ugodnejša davčna obravnava za napotitve delavcev v tujino daljše od 30 dni n so od kraja običajnega opravljanja dela pred napotitvijo oddaljene toliko, da dnevne migracije niso več ekonomsko smiselne. Določen je tudi spodnji prag zneska plače za takšne napotitve, s čimer se iz te davčne sheme izključuje napotitve nižje kvalificiranih delojemalcev v Slovenijo ter se tako zagotavlja zaščita pred negativnimi vplivi na trg dela (socialnim dumpingom).
    E) Olajšava za občasno delo dijakov in študentov
- posebna osebna olajšava za dohodke iz občasnega dela dijakov in študentov in znova vrnjena na višino minimalne splošne olajšave (od 1.1.2018).
Če upoštevamo podatke za leto 2017, naj bi bila od 1.1.2018 posebna olajšava povečana iz trenutno veljavne 2.477,03 EUR na 3.302,70 EUR.

Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2)

  • zagotovljene pravne podlage novele ZDavP-2K uvajajo možnost kartičnega plačevanja davkov ter drugih obveznih dajatev, brez plačila provizije pri upravnem ali drugem državnem organu. 

 

Zakon o davčnem potrjevanju računov

  • zavezanci bodo vezano knjigo računov uporabljala tudi po izteku prehodnega obdobja oziroma po 31. decembru 2017, pri tem pa bo spremenjen tudi rok za potrjevanje računov Finančni upravi RS (FURS).

 

Izbrani članki na FinD-INFO: