FinD - Novice - Odbor za finance soglaša z znižanjem DDV za knjige
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.11.2019

Odbor za finance soglaša z znižanjem DDV za knjige

Ljubljana, 06. novembra (STA) - Odbor DZ za finance je danes podprl predlog novele zakona o davku na dodano vrednosti (DDV), ki predvideva znižanje obdavčitve knjig in drugih publikacij s sedanjih 9,5 na pet odstotkov. S tem naj bi prispevali k večji dostopnosti kakovostne pisane besede za bralce. Uveljavitev je predvidena 1. januarja 2020.

Pod predlog novele zakona so se podpisali vsi poslanci državnega zbora, je v imenu predlagateljev povedal Brane Golubović (LMŠ). Pričakovani izpad prihodkov državnega proračuna je ocenil v višini 9,4 milijona evrov.

Vladi se zdi takšen izpad prihodkov še obvladljiv, je povedala Natalija Kovač Jereb s finančnega ministrstva. Opozorila je sicer na javnofinančni vidik predlaganega znižanja davka, saj je DDV najizdatnejši vir financiranja proračuna.

Poslanci z novelo zakona o DDV sledijo tudi koalicijski pogodbi, v kateri je zapisana zaveza k izboljšanju položaja slovenskih založnikov in avtorjev. "Dolgoročni cilj pa je ničelna stopnja DDV za knjige," je dejal Robert Polnar (DeSUS). Evropska zakonodaja tega sicer trenutno še ne dopušča.

Čeprav so se pod predlog novele zakona podpisali vsi poslanci, pa so številni izražali dvom, ali bo res prispevala k večji dostopnosti knjig za bralce in izboljšanju bralne kulture v Sloveniji. "Dvomim, da bodo ljudje zaradi tega več brali," je dejal Andrej Šircelj (SDS), Polnar pa si ne dela utvar, da bodo posledično znižale cene knjig in drugih publikacij. "A pomembno se mi zdi, da država pokaže odnos do lastne besedne umetnosti," je dejal.

V Sloveniji trenutno velja splošna stopnja DDV v višini 22 odstotkov in znižana v višini 9,5 odstotka, ki med drugim velja tudi za knjige. Po predlogu novele zakona pa naj bi z letom 2020 uvedli še posebno znižano stopnjo DDV v višini pet odstotkov, ki bi veljala za dobave in izposoje knjig, časopisov in periodičnih publikacij tako na fizičnih kot tudi elektronskih nosilcih.

Nižjo stopnjo davka za publikacije na elektronskih nosilcih so v novelo zakona zapisali na današnji seji z dopolnilom, pod katerega so se podpisali vsi z izjemo poslancev Levice. Kot je pojasnila Violeta Tomić (Levica), jih namreč skrbi, da bi prihajalo do zlorab in bi nižjo davčno stopnjo izkoriščali razni izdajatelji na spletu, ki v svoja besedila spretno vpletajo oglaševalske vsebine.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar