FinD - Novice - Britansko gospodarstvo se je avgusta skrčilo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.10.2019

Britansko gospodarstvo se je avgusta skrčilo

London, 10. oktobra (STA) - Britansko gospodarstvo se je avgusta skrčilo, so pokazali danes objavljeni uradni statistični podatki. Glede na julij se je obseg bruto domačega proizvoda (BDP) znižal za 0,1 odstotka, v treh mesecih do avgusta pa je gospodarstvo poraslo za 0,3 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski statistični urad je naznanil krčenje gospodarstva na Otoku v avgustu, a hkrati julijsko rast popravil navzgor na 0,4 odstotka. Pozitiven je tudi podatek, da se je med junijem in avgustom BDP glede na četrtletje prej okrepil za 0,3 odstotka.

"Rast se je v zadnjih treh mesecih okrepila kljub šibki predstavi predelovalnega sektorja, potem ko sta televizijska in filmska produkcija pomagali okrepiti sektor storitev," je komentiral Rob Kent-Smith s statističnega urada.

Podatki niso pomembneje vplivali na finančne tre. Analitiki so namreč pričakovali ničelno rast v avgustu, dejanski rezultat pa je le malenkost pod tem.

"Zadnji podatki o BDP kažejo krčenje na mesečni ravni. A če napravimo korak nazaj in pogledamo širšo sliko, se situacija ne zdi tako slaba," je zapisal analitik podjetja XTB David Cheetham.

EU in Združeno kraljestvo čakajo ključni pogovori, ki bodo zadnji poskus za dogovor, ki bi preprečil brexit brez dogovora. Britanski minister za brexit Steve Barclay se bo v petek v Bruslju srečal s pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem. Premierja Velike Britanije Boris Johnson in Irske Leo Varadkar pa se bosta sestala danes.

Bruselj in London imata le še nekaj dni časa, da pred vrhom EU 17. in 18. oktobra dosežeta dogovor. Britanski poslanci so namreč sprejeli zakon, ki od vlade zahteva, da Bruselj v pismu formalno zaprosi za preložitev brexita, če britanski parlament do 19. oktobra ne bo potrdil ločitvenega sporazuma.

Trenutno je datum britanskega odhoda iz unije 31. oktober.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar