FinD - Novice - Vlada čebelarjem namenja 588.000 evrov pomoči
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.10.2019

Vlada čebelarjem namenja 588.000 evrov pomoči

Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Vladni odbor za gospodarstvo je danes v načrt razvojnih programov 2019-2022 uvrstil projekt nadomestila škode, nastale v čebelarstvu zaradi letošnjih slabih vremenskih razmer. Cilj projekta je nadomestitev dela izgube dohodka prizadetim čebelarjem, njegova vrednost pa je 588.103 evre, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Namen projekta je pomagati prizadetim čebelarjem in kmetijskim gospodarstvom, ki jim je nastala škoda zaradi slabih vremenskih razmer v letu 2019, zaradi katerih je prišlo do zmanjšanja medenja medovitih rastlin in posledično izgube dohodka, izhaja iz vladnega gradiva.

Čebelarji so zaradi neugodnega vremena opozorili na slabo letino že spomladi, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec pa jim je obljubila pomoč, če se bo sezona zares izkazala za slabo. Pašna sezona se je končala avgusta in prejšnji mesec je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč povedal, da je povprečen donos na panj letos zgolj 4,55 kilograma medu, medtem ko se je pri izračunih za pavšalno oceno dohodka doslej upoštevalo 18 kilogramov medu na panj.

Na kmetijskem ministrstvu so pobudo za pomoč čebelarjem prejeli na podlagi analize podatkov merilnih mest o medenju, ki so razporejena po celi Sloveniji. Iz poročila izhaja, da je v letošnjem letu prišlo do manjšega medenja v spomladanskem času, med, nabran v kasnejših pašah, pa je kristaliziral v panju in tako ni izkoristljiv za čebelarje. Ocenjuje se, da je prišlo do izpada pridelka medu v deležu 56 odstotkov povprečne letine.

Vrednost danes potrjenega projekta pomoči čebelarjem je 588.103 evre. Kot je razvidno iz gradiva, naj bi del izgube dohodka nadomestili 4955 prizadetim čebelarjem in tudi na ta način zagotovili nadaljevanje čebelarske dejavnosti na ravni števila čebelarjev v enakem obsegu kot v preteklem letu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar