FinD - Novice - Šarec bo skušal na sestanku pomiriti socialne partnerje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.10.2019

Šarec bo skušal na sestanku pomiriti socialne partnerje

Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Premier Marjan Šarec se bo danes sešel s predstavniki delodajalskih in sindikalnih organizacij in skušal zgladiti nesoglasja, zaradi katerih je prišlo do ustavitve socialnega dialoga v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Na obeh straneh so pred srečanjem s predsednikom vlade previdni, poudarjajo pa, da socialni dialog ob sedanji praksi ni smiseln.

Socialni dialog so konec septembra prekinili delodajalci, ker se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS. Razburili so jih predlogi, ki jih v postopek vlaga Levica in bi bili lahko sprejeti brez soglasja socialnih partnerjev.

V tej luči so izpostavili novelo zakona o minimalni plači, ki je bila neusklajena z njimi sprejeta decembra lani, bojijo pa se, da bodo šli na ta način skozi sito še predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva izboljšanje položaja študentov, predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki vsem staršem priznava dodaten dan plačane odsotnosti zaradi spremstva otroka na prvi šolski dan, ter predlog sprememb zakonodaje, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Praksa, po kateri se zakone sprejema mimo ESS, skrbi tudi sindikate, zato je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič protestno odstopila s funkcije vodje ESS.

Tako delodajalci kot sindikati zatrjujejo, da Levici ne oporekajo pravice do vlaganja predlogov v DZ, od Šarčeve vlade in koalicije pa bi pričakovali, da predloge zakonov, ki jih vloži opozicija, na matičnih odborih zavrneta in pripravita svoje, pri čemer te uskladita na ESS. Razrešitev nastale situacije zato pričakujejo od predsednika vlade.

"Prišel bom tja in povedal svoje stališče, in sicer, da gre za veliko, nepotrebno ustvarjanje viharja v kozarcu vode," je minuli teden napovedal Šarec in izpostavil, da ostaja zagovornik socialnega dialoga.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar