FinD - Novice - Objavljen natečaj za najbolj inovativna živila leta 2020
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.10.2019

Objavljen natečaj za najbolj inovativna živila leta 2020

Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na trg v zadnjem letu. Pobude sprejemajo do 30. novembra, k sodelovanju pa so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji.

Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku in okolju, s čimer želimo prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil, so ob tem pojasnili na inštitutu.

"Posebnost letošnjega razpisa je, da nameravamo podeliti tudi posebno nagrado za najbolj inovativno živilo iz ajde. Projekt je nekomercialne narave in povsem brez stroškov za prijavitelje, sofinancira ga ministrstvo za zdravje," so navedli.

Proizvodnja živil je po pojasnilih inštituta polna izzivov in številni proizvajalci vlagajo zelo veliko truda v inovativen razvoj novih živil, ki imajo bodisi boljšo prehransko sestavo, vsebujejo manj aditivov, podpirajo zdravje, ali pa druge lastnosti, ki prispevajo k prijaznosti potrošnikom ali okolju, vendar pa verodostojne informacije o takšnih proizvodih pogosto težko pridejo do potrošnika.

Razpis je odprt do konca novembra, na razpisu izbrana najbolj inovativna živila leta 2020 pa bodo predstavili v začetku prihodnjega leta.

"Pri izboru bomo upoštevali najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave. Zaradi načina izbora bodo iz ocenjevanja izločene alkoholne in žgane pijače ter živila z visoko vsebnostjo maščob, predvsem nasičenih, sladkorjev, soli in vsebnostjo drugih snovi, katerih uživanje želimo omejevati," je ob tem poudarila vodja projekta Anita Kušar.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar