FinD - Novice - Donit Tesnit tudi lani z rastjo dobička
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.10.2019

Donit Tesnit tudi lani z rastjo dobička

Medvode, 06. oktobra (STA) - Družba Donit Tesnit, ki proizvaja tesnilne materiale, je lani ustvarila 17,82 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,8 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 4,5 odstotka na 755.969 evrov. V družbi boljše rezultate med drugim pripisujejo večletnim dejavnostim na novih trgih, ki so začele prinašati sadove.

Kot so v družbi zapisali v letnem poročilu, objavljenem na Ajpesu, se je po letih stagniranja in racionalizacije v proizvodnji lani nadaljevala močna rast povpraševanja in naročil, kar je povzročilo, da sta se "tradicionalna fleksibilnost in zmožnost hitre odzivnosti" obrnili v daljše dobavne roke in delno selekcijo poslov.

Rast naročil so, poleg večletnim dejavnostim na novih trgih, pripisali predvsem splošnemu povečanju povpraševanja, ki je posledica prebujanja trgov zaradi višjih cen nafte in posledično oživitve investicij, daljšim dobavnim rokom, ki so nekatere kupce spodbudili k dodatnim naročilom na zalogo, ter težavam nekaterih manjših konkurenčnih podjetij.

V družbi so se sicer tudi lani soočali z rastjo cen surovin in podaljševanjem dobavnih rokov. "Nekatere surovine je bilo zelo težko dobiti v zadostnih količinah, zato je dolgoleten partnerski odnos močno pomagal pri obvladovanju korektne nabave," so poudarili.

Kot že predlani je tudi lani Donit Tesnit občutil pomanjkanje ustrezne delovne sile. Zaradi pomanjkanja delavcev so opravili veliko nadurnega dela, obenem pa so se soočali z rastjo cene delovne sile.

Lani so 77 odstotkov prodaje ustvarili na evropskem trgu, od preostalih pa je s 14 odstotki izstopala azijska regija z Oceanijo. V Afriki so prodajo povečali za 43 odstotkov, in sicer na račun povečanja sodelovanja s kupci iz Južnoafriške republike in Maroka. Na novo so vstopili na brazilski trg, kjer so začeli sodelovati z distributerjem tesnilnih materialov.

Za letos še vedno velja srednjeročna strategija podjetja, katere cilj je v petih letih podvojiti promet. Donit Tesnit tako med drugim načrtuje povečanje tržnega deleža pri obstoječih strankah ter pridobivanje novih strank in strateških partnerjev na novih trgih. Ob tem med drugim izpostavlja pomen sledenja tehnološkemu napredku in trendom s področja digitalizacije.

V družbi so bile konec minulega leta zaposlene 203 osebe. Nove pogodbe so lani sklenili s 24 osebami, s 15 sodelavci pa so prekinili sodelovanje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar