FinD - Novice - ZDA kmalu s carinami na 7,5 milijarde evrov blaga EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.10.2019

ZDA kmalu s carinami na 7,5 milijarde evrov blaga EU

Washington, 03. oktobra (STA) - Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v sredo po odločitvi Svetovne trgovinske organizacije (WTO), da lahko ZDA uvedejo carine zaradi evropskih subvencij evropskemu proizvajalcu letal Airbusu, objavil seznam izdelkov, ki jih bodo z 18. oktobrom ocarinili po 25-odstotni stopnji. Skupno gre za 7,5 milijarde evrov blaga.

Večinoma bodo 25-odstotne carine doletele prehrambene izdelke iz EU, medtem ko bodo evropska letala in deli ocarinjeni po desetodstotni stopnji, kar pa Washington uvaja kljub odločnemu nasprotovanju ameriških letalskih družb.

Ocarinjenih bo več 100 izdelkov iz EU, med njimi italijanski siri, sadje, jogurti in školjke, nemška kava in rezervni deli za fotoaparate ter mikrovalovne pečice in knjige, britanski puloverji, kašmir, odeje in volna. Italijani se bodo izognili carinam na njihovo vino, testenine in olivno olje, zato pa bo ocarinjeno francosko vino in olive.

Ocarinjeni bodo tudi keksi, salame, svinjske klobase, maslo in škotski viski. Za zdaj pa je izvzeta čokolada, pa grško olivno olje, zamrznjene ribe in jastogi, peneča vina, keramične ploščice in med drugim tudi helikopterji.

Urad trgovinskega predstavnika napoveduje, da bo carine sproti ocenjeval na podlagi pogovorov z državami EU in pričakuje tudi pogajanja za rešitev spora o subvencijah.

Ameriško Združenje prodajalcev posebne hrane, to je tiste, ki je Američani niso sposobni proizvesti, opozarja, da bo prizadetih 14.000 prodajalcev na drobno za to posebno hrano, poleg tega pa še 20.000 drugih prodajalcev na drobno.

Ameriške carine bodo še bolj poslabšale svetovno ekonomijo, kar so v sredo zaznali borzni vlagatelji in osrednji indeksi Wall Streeta so utrpeli velike padce.

Vesel je le "mož carin", to je ameriški predsednik Donald Trump. Ta se je na novinarski konferenci s finskim kolegom Saulijem Niistom pohvali, da gre za veliko zmago za ZDA, ki je bila dosežena zaradi njega, ker si uradniki WTO prizadevajo, da bo zadovoljen. Takih zmag menda doslej še ni bilo nikoli v zgodovini, je dejal Trump, ki podobne zmage dosega tudi v trgovinski vojni s Kitajsko, zaradi česar je ameriška predelovalna industrija padla v recesijo.

Ta zmaga je po mnenju gospodarskih analitikov in ekonomistov pirova, saj bo EU prisiljena uvesti povračilne ukrepe in morda tudi dodatne carine, ko bo WTO najverjetneje podobno odločila v pritožbi EU zaradi ameriških subvencij Boeingu.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmstrom je po odločitvi WTO dejala, da bo trgovinska vojna škodovala podjetjem in ljudem na obeh straneh Atlantika, prizadela bo svetovno trgovino in širšo letalsko industrijo v občutljivem času. Če bodo ZDA uvedle carine, EU ne bo imela druge izbire kot so protiukrepi, je dodala.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je pred najavo carin prejel pismo 34 republikancev in demokratov v kongresu, ki izražajo nasprotovanje carinam na uvožena letala in dele.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar