FinD - Novice - Na Hrvaškem odobrili Geoplinov prevzem plinskega poslovanja Croduxa
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.10.2019

Na Hrvaškem odobrili Geoplinov prevzem plinskega poslovanja Croduxa

Zagreb, 01. oktobra (STA) - Hrvaška agencija za varstvo konkurence (AZTN) je slovenskemu Geoplinu odobrila prevzem dela plinskega poslovanja hrvaške družbe Crodux. Geoplin, ki je v lasti skupine Petrol, bo imel po prevzemu plinskih poslov Croduxa na Hrvaškem od dve- do desetodstotni delež, so izpostavili v AZTN.

Agencija navaja, da bo prevzem poslovanja Croduxa vplival na maloprodajo plina manjšim industrijskim in poslovnim kupcem na Hrvaškem, pa tudi na veleprodajni trg v državi. Poleg tega naj bi večji tržni delež Geoplina dodatno okrepil konkurenco na hrvaškem plinskem trgu, kjer dominirajo Ina, PPD in Hep.

Hrvaški varuh konkurence dodaja, da na hrvaškem trgu oskrbe z naravnim plinom obstaja večje število distributerjev, ki poslujejo v skladu s hrvaškim zakonom o plinskem trgu.

Petrol je s septembrom že prevzel sekcijo LNG hrvaškega Croduxa, medtem ko bo sekcijo električne energije prevzel okoli novega leta.

Crodux, ki je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka, je lani prevzel hrvaško družbo Zagorski Metalac, ki je bila sedmi največji hrvaški distributer plina od skupno 35 licenciranih družb. Zagorski Metalac je distributer plina z okoli 18.000 strankami in 828 kilometrov dolgim plinovodnim omrežjem.

Čermakova družba je pred šestimi leti za sto milijonov evrov na Hrvaškem kupila 63 bencinskih servisov avstrijskega OMV, za katere se je potegoval tudi Petrol. Iz Croduxa so napovedali, da se bodo v prihodnje osredotočili na surovo nafto, plinske kondenzate in širjenje bencinskih servisov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar