FinD - Novice - Trgovina na drobno avgusta pet odstotkov nad lansko ravnjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.9.2019

Trgovina na drobno avgusta pet odstotkov nad lansko ravnjo

Ljubljana, 30. septembra (STA) - Realni prihodek od prodaje je bil v trgovini na drobno avgusta enak kot julija in obenem za 5,3 odstotka višji kot v enakem mesecu prejšnjega leta, je danes objavil statistični urad. V letošnjih osmih mesecih skupaj je bil prihodek za 7,5 odstotka višji kot v enakem obdobju lani.

Glede na povprečne mesečne vrednosti v 2015 je bila avgustovska številka višja za 22,8 odstotka.

V trgovini na drobno brez motornih goriv, torej brez prodaje naftnih derivatov, je bil realni prihodek višji za 0,3 odstotka, v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi pa je bil ob nižjih cenah za 2,2 odstotka nižji. Prodaja živil je bila na mesečni ravni višja za 1,6 odstotka, prodaja neživil pa za 0,2 odstotka.

V medletni primerjavi se je prihodek v trgovini na drobno najbolj izrazito dvignil v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, za 6,5 odstotka, višji pa je bil tudi v trgovini na drobno z neživili (za 3,9 odstotka) in z živili (za 4,4 odstotka).

V trgovinah z motornimi vozili in centrih za popravilo teh, kjer se zadnje čase beleži upad prodaje, je bil prihodek na mesečni ravni višji za 1,4 odstotka, medletno je zaostajal za 1,7 odstotka. Glede na povprečne vrednosti v 2015 je bil še vedno višji za 63,5 odstotka.

V mesecih od januarja do avgusta skupaj je bil realni prihodek od prodaje živil višji za 2,6 odstotka, od prodaje neživil za 6,4 odstotka in od prodaje motornih goriv za 13,1 odstotka. Ob neupoštevanju prodaje naftnih derivatov je medletna rast prihodka v trgovini na drobno dosegla 4,7 odstotka.

V trgovini na drobno z motornimi vozili in v centrih za popravila teh je bil v osmih mesecih skupaj prihodek medletno višji za 3,9 odstotka.

Statistični urad je danes sicer objavil tudi podatke o skupnem obsegu prodaje v storitvenih dejavnostih in trgovini za julij. Mesečno se je ta povečal za 1,6 odstotka, medletno pa za 5,5 odstotka. V sedmih mesecih skupaj je bila medletna rast petodstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar