FinD - Novice - Država lani pobrala več okoljskih davkov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.9.2019

Država lani pobrala več okoljskih davkov

Ljubljana, 29. septembra (STA) - V državni proračun je lani priteklo 1,61 milijarde evrov od okoljskih davkov, kar je v primerjavi z letom 2017 za pol odstotka več. Največ so k temu prispevali davki na energijo, in sicer 1,36 milijarde evrov oz. 84 odstotkov vseh pobranih okoljskih davkov. Največji delež vseh okoljskih davkov so plačala gospodinjstva.

Gospodinjstva so lani plačala 63 odstotkov vseh okoljskih davkov, medtem ko je gospodarstvo plačalo preostalih 37 odstotkov, je pred nekaj dnevi objavil statistični urad.

Največji delež okoljskih davkov je bil pobran z davki na energijo, 1,36 milijarde evrov, kar je približno enaka raven kot leto prej. Tem so z 12-odstotnim deležem sledili davki na promet, ki so v proračun prispevali 199 milijonov evrov, kar je šest odstotkov več kot leta 2017.

Z davki na rabo naravnih virov je država pobrala 31 milijonov evrov oz. tri odstotke več kot leto prej, z davki na onesnaževanje pa 25 milijonov evrov, kar je enako kot leta 2017. Omenjena davka imata v celotnem kolaču okoljskih davkov štiriodstotni delež.

Pobrani okoljski davki so v letu 2018 predstavljali 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je bil leto prej njihov delež v BDP 3,7-odstoten.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar