FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU septembra navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.9.2019

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU septembra navzdol

Bruselj, 27. septembra (STA) - Gospodarsko razpoloženje se je tako v območju evra kot EU septembra znižalo za 1,4 točke. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je tako v območju z evrom ustavil pri 101,7 točke, v EU pa pri 100 točkah, kažejo podatki Evropske komisije.

V območju z evrom je bil septembrski padec posledica šibkejšega razpoloženja v predelovalni industriji in rahlega padca v trgovini na drobno. Kazalec, ki meri zaupanje med potrošniki, se je zvišal, skoraj nespremenjen pa je ostal v storitvenem in gradbenem sektorju.

Med večjimi gospodarstvi območja z evrom se je ESI opazneje znižal v Španiji in na Nizozemskem (po -3,1 točke), nekoliko manjši padec razpoloženja so zabeležili v Nemčiji (-1,2 točke) in Italiji (-0,8 točke), v Franciji pa je ostal skoraj nespremenjen (-0,2 točke).

V celotni EU je na padec kazalca najbolj vplivala Velika Britanija, kjer je ESI padel za 4,5 točke, najbolj stabilno pa je razpoloženje ostalo na Poljskem, kjer je ESI upadel za 0,1 točke. Z vidika sektorjev se je tudi v celotni EU poslabšalo razpoloženje v industriji, stabilno je bilo v storitvenem sektorju, malenkost pa se je izboljšalo med potrošniki.

Slovenija je sicer zabeležila pozitivna gibanja. Kazalnik gospodarskega razpoloženja se je oktobra zvišal za 0,6 točke na 105,6 točke.

Kazalnik poslovnega okolja (BCI) je medtem v območju evra zdrsnil za 0,34 točke na -0,22 točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar