FinD - Novice - Vlada o gospodarskih temah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.9.2019

Vlada o gospodarskih temah

Ljubljana, 26. septembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji med drugim do konca leta podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov in sprejela mnenje o pojasnilih fiskalnega sveta, za katera ga je zaprosilo ustavno sodišče v zvezi z zahtevo poslancev SDS in NSi za oceno ustavnosti proračunskih dokumentov.

Trenutna uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov se izteče 30. septembra, danes vnovič izdana uredba pa bo začela veljati s 1. oktobrom in bo v veljavi do 31. decembra. Trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja določajo sami, za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo pa jih določajo sami na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah. Drugod po državi sta ti ceni regulirani skladno z uredbo. Regulirane cene 95-oktanskega bencina in dizla se določajo v skladu z uredbo na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Vlada je spremenila tudi uredbo o izvajanju evropskih uredb o dajanju fitofarmacevtskih sredstev v promet. Uredba se spreminja zaradi zmanjšanja pristojbin, ki jih vplačajo vlagatelji vlog za registracijo fitofarmacevtskih sredstev z manjšim tveganjem. Pristojbine se s spremembo uredbe odpravijo, za registracijo tovrstnih pripravkov se plača le upravna taksa.

Vlada je sprejela mnenje o pojasnilih fiskalnega sveta, za katera ga je zaprosilo ustavno sodišče v zvezi z zahtevo poslancev SDS in NSi za oceno ustavnosti proračunskih dokumentov, to je zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019, rebalansa proračuna za 2019 ter odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020. Vlada se z odgovori fiskalnega sveta v pretežnem delu strinja, nekateri odgovori pa po njenem mnenju terjajo dodatna pojasnila oziroma utemeljitve. Tako se ne strinja z opredelitvijo gospodarskega cikla in posledično s tem, katera leta se preveri pri ugotavljanju srednjeročne uravnoteženosti, kar je v svojem mnenju podrobneje opredelila.

Vlada se je kot ustanoviteljica in edina družbenica družbe DRI upravljanje investicij seznanila z letnim poročilom DRI in s konsolidiranim letnim poročilom skupine DRI za lani. Določila je tudi, da se bilančni dobiček za lani v višini 1.395.497 evrov državi izplača v treh zaporednih mesečnih obrokih, v dveh po 465.165,66 evra in enem v višini 465.165,68 evra. Podelitev je še razrešnice poslovodstvu in nadzornemu svetu družbe za delo v 2018.

Vlada je izdala odločbo, s katero se koncesija za izvajanje obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda na območju povodja Soče, podeli družbi Hidrotehnik.

Vlada je sklenila aneks številka 4 h koncesijski pogodbi z družbo Postojnska jama za rabo naravnih vrednot Postojnski jamski sistem in Predjamski jamski sistem iz leta 2008. S tem se določi nov kratkoročni program rabe naravnih vrednot do konca 2023.

Vlada je soglašala z imenovanjem dosedanje direktorice Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Martine Zupančič za vršilko dolžnosti direktorice v obdobju od 1. oktobra do imenovanja direktorja, vendar pa najdlje za eno leto.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar