FinD - Novice - Koalicija v ponedeljek o odprtih vprašanjih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.9.2019

Koalicija v ponedeljek o odprtih vprašanjih

Ljubljana, 26. septembra (STA) - Koalicijski partnerji se bodo v ponedeljek usedli za skupno mizo in spregovorili o nekaterih odprtih vprašanjih. Pričakovati je, da bodo med drugim spregovorili o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pri čemer predlogu Levice niso naklonjeni. Na mizi bo gotovo tudi zahteva DeSUS za izredno uskladitev pokojnin.

Levica je v sredo vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesli v obveznega. Ob tem pa urejajo tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev.

Ob predlaganih rešitvah pa so v koaliciji precej previdni. Levici so po vložitvi predlogov zakonov poslali dopis, v katerem opozarjajo, da je treba spremembe dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja sprejemati sočasno z zagotavljanjem virov financiranja zdravstvenih storitev pa tudi dolgotrajne oskrbe. Tudi dvigovanju prispevnih stopenj koalicijske stranke niso naklonjene, zato podpisov k zakonu niso prispevale.

V koaliciji so opozorili, da to ne pomeni neizpolnjevanja koalicijskega sporazuma, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj svoje predloge že pripravlja ministrstvo za zdravje. Politična volja za to torej še obstaja, tako pričakujejo nadaljevanje konstruktivnih pogovorov po predstavitvi predloga ministrstva.

Če je pismo koalicijskih partnerjev brati kot konec možnosti za sprejem zakona, kot ga predlaga Levica, pa v slednji še niso vrgli puške v koruzo in zagotavljajo, da pogajanja tudi o njihovem predlogu še potekajo. "Na zadnjem sestanku, ki je potekal v ponedeljek, smo se dogovorili, da usklajevanja nadaljujemo prihodnji torek. Zapiramo finančno konstrukcijo. Členi zakona so usklajeni, kar se tiče ukinitve in prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Pričakujemo, da bomo s tem tempom nadaljevali naprej in da lahko v zelo kratkem času zaključimo to finančno konstrukcijo ter bo zakonodaja sprejeta do novembra," je danes za STA povedal poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Še vedno z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja Levica pogojuje tudi svojo podporo proračunu. "Dokler nas vlada ne prepriča o nasprotnem, je naš glas naravnan na proti," je že na sredini novinarski konferenci poudaril koordinator stranke Luka Mesec.

Gotovo bodo koalicijski partnerji spregovorili tudi o zahtevi DeSUS za izredno uskladitev pokojnin v prihodnjem letu. Letošnja je že "pod streho", saj jo je vlada potrdila na današnji dopisni seji. Za prihodnje leto pa je pod vprašajem, saj je napovedana gospodarska rast za letošnje leto padla pod tri odstotke. V DeSUS pa predlagajo, da bi se enoodstotna uskladitev izvedla, če bi bila gospodarska rast višja od 2,5 odstotka. Jesenska napoved kaže na 2,8-odstotno rast.

V koalicijskih vrstah je bilo že v sredo slišati pozive k odgovornemu ravnanju, k strnitvi vrst, pa tudi k temu, naj se partnerji vzdržijo samostojnih akcij.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar