FinD - Novice - Usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom po novem samo enkrat na leto
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.9.2019

Usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom po novem samo enkrat na leto

Ljubljana, 26. septembra (STA) - DZ je danes z 51 glasovi za in 30 proti sprejel spremembe zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, ki predvideva usklajevanje transferjev le enkrat letno, medtem ko se zdaj usklajujejo dvakrat na leto.

Transferji se bodo po novem uskladili 1. marca z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu glede na podatke državnega statističnega urada. Tako bo višina uskladitve predvidljiva. Spremembe naj bi po pričakovanju vlade prinesle večjo preglednost, poenostavitev in pravno varnost, medtem ko usklajevanja vsebinsko ne spreminja. Spremembe bodo po njenih navedbah prinesle tudi razbremenitev centrov za socialno delo in upravnih enot.

V poslanskih skupinah koalicijskih strank so v sredo poudarili, da spremembe uvajajo celosten in pregleden način za izplačevanje transferjev. Vsi od 34 različnih transferjev, ki se izplačujejo iz različnih blagajn, se bodo po novem usklajevali enotno, so spomnili.

Spremembe po oceni NSi pomenijo korak k debirokratizaciji socialnih predpisov. Ker zmanjšujejo število usklajevanj, pa so podporo napovedali tudi v SNS.

V SDS so izpostavili, da spremembe nimajo enakih posledic za vse prejemnike transferjev. Najbolj pa so se spremembam uprli v Levici, ker bodo po njihovih opozorilih zmanjšale obseg sredstev za transferje.

DZ ni sprejel njihovega dopolnila, po katerem bi se spremenjeni način usklajevanja začel uporabljati v letu po tistem letu, v katerem bi bila stopnja tveganja revščine manj kot 6,7 odstotka. Ta stopnja zdaj znaša 13,3 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar