FinD - Novice - DZ sprejel novelo zakona o avtorskih pravicah v korist invalidov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.9.2019

DZ sprejel novelo zakona o avtorskih pravicah v korist invalidov

Ljubljana, 26. septembra (STA) - DZ je z 58 glasovi za in nobenim glasom proti sprejel novelo zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki omogoča izjeme pri uporabi avtorsko varovanih del za invalide. Cilj je povečati dostop do avtorsko varovanih del za te osebe v prilagojenih formatih v obsegu, ki ni namenjen doseganju gospodarske koristi. Druga novost so globe v primeru kršitev.

Novela bo v slovensko zakonodajo z enoletno zamudo vnesla evropsko direktivo, ki želi med članicami EU po Marakeški pogodbi iz leta 2013 poenotiti pravila o olajšanem dostopu invalidov do objavljenih del, zaščitenih z avtorsko in sorodnimi pravicami.

Zakonska sprememba jim bo dela, kot so knjige, periodične publikacije, časopisi, revije, notni zapisi ali ilustracije, omogočila v formatih, ki bodo prilagojeni njihovim potrebam, kot so Braillova pisava, e-knjige, zvočne knjige ali velik tisk. Za to bodo zadolženi pooblaščeni subjekti, ki bodo zagotavljali tudi distribucijo upravičencem ter skrbeli za izmenjavo gradiva z drugimi članicami EU. Seznam s kontakti pooblaščenih subjektov v Sloveniji bo objavilo ministrstvo za kulturo.

Kot je na sredini obravnavi v DZ povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, so rešitev predvideli v korist vseh invalidov ne glede na obliko invalidnosti zaradi enakopravne obravnave. Pri tem so, kot je dodala, dodatno posegli v avtorsko pravico, v katero se sme poseči le izjemoma, ker so ocenili, da je to potrebno zato, da bodo ranljivim prebivalcem omogočili lažji dostop do izobraževanja, dela in vstopa v družbo.

Druga novost novele pa so globe v primeru kršenja avtorske zakonodaje, ki so bile v zakonu doslej navedene še v tolarjih, ter določitev njihovega razpona za posamične kršitve. Te bodo znašale od 200 do 5000 evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar