FinD - Novice - Zakonski predlog za alternative Adrijinim povezavam v kratkem na vlado
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.9.2019

Zakonski predlog za alternative Adrijinim povezavam v kratkem na vlado

Ljubljana, 24. septembra (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je v luči težav Adrie Airways, ki je začasno prizemljila letala, pripravilo predlog zakona, ki bi, če bo to potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij. Predlog zakona je že medresorsko usklajen in ga bodo predvidoma še ta teden poslali v vladno obravnavo, so pojasnili na ministrstvu.

Spomnili so, da je odgovornost infrastrukturnega ministrstva varnost letalskih operacij Adrie Airways, v primeru prenehanja njenega obratovanja pa bodo morali zagotoviti tudi povezljivost Slovenije z zunanjim svetom tudi prek letalskih povezav. Zato so pripravili zakonski predlog, ki bo, če bo to potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij.

Gre sicer za zapleten in dolgotrajen postopek, ki bi terjal soglasje Evropske komisije, poleg tega pa lahko take linije kot pomembne opredelijo le v primeru, da drugi letalski prevozniki ne prevzemajo povezav, ki jih Slovenija potrebuje.

Država tako lahko z razpisom finančno podpre določeno letalsko družbo, če ji v javnem interesu podeli obveznost opravljanja javne službe na določeni letalski povezavi. V takem primeru mora biti takšna spodbuda skladna tako s pravili o državnih pomočeh kot tudi s širšimi pravili o nemotenem delovanju notranjega trga EU in zagotavljanju svobode opravljanja storitev letalskih prevozov na njem.

Ena takšnih linij bi verjetno bila do Bruslja. Vlada namreč Adrio Airways redno izbira za izvajanje rednih letalskih povezav med Ljubljano in Brusljem. Nazadnje je to storila lani jeseni za leti 2019 in 2020. Pogodba za lete skupno 72 naročnikov, kot so ministrstva in drugi državni organi, je vredna 4,475 milijona evrov.

Država sicer po evropskih pravilih trenutno nima možnosti državne pomoči za Adrio Airways, s katero bi zagotovila kapitalsko trdnost ali finančno stabilnost prevozniku, ki je spet v nezavidljivem finančnem položaju. Tovrstno pomoč namreč lahko država dodeli le vsakih 10 let, seveda pa mora vsakič za takšno operacijo dobiti tudi zeleno luč Evropske komisije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar