FinD - Novice - Potovalni velikan Thomas Cook na robu bankrota
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.9.2019

Potovalni velikan Thomas Cook na robu bankrota

London, 21. septembra (STA) - Ikonični britanski potovalni velikan Thomas Cook ni uspel najti zasebnih vlagateljev, ki bi ga rešili pred kolapsom. Za pomoč je sedaj zaprosil državo, a je njena intervencija malo verjetna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Thomas Cook potrebuje 200 milijonov funtov (227 milijonov evrov).

Thomas Cook je pripravil načrt sanacije, po katerem bi podjetje rešil kitajski investitor Fosun Tourism Group. Ta bi v dokapitalizaciji prispeval 450 milijonov funtov in s tem pridobil 75 odstotkov turističnega dela britanske skupine in 25 odstotkov njene letalske družbe. Še 450 milijonov funtov naj bi prispevali upniki in banke, ki bi pridobili preostale deleže omenjenih enot.

Vendar pa so banke podjetju postavile dodaten pogoj, in sicer 200 milijonov funtov rezerve za pokritje morebitnih dodatnih finančnih potreb v zimskem času. Podjetju pri zasebnih vlagateljih denarja ni uspelo najti, so za AFP povedali viri. Če se ne bo vmešala država, podjetju torej grozi bankrot.

Po navedbah časnika Times sicer vmešavanje vlade ni zelo verjetno, saj je pod vprašanjem dolgoročna vzdržnost poslovanja turističnega operaterja. Če bi podjetje propadlo, bi na tujem lahko ostalo ujetih do 150.000 britanskih dopustnikov.

V organizaciji Thomas Cooka po navedbah nemške tiskovne agencije dpa trenutno dopustuje okoli 600.000 ljudi. Na spletnem družbenem omrežju Twitter je podjetje danes zapisalo, da "deluje kot običajno".

Pred dvema letoma je propad letalske družbe Monarch Airlines zahteval ukrepanje britanske vlade, ki je morala zagotoviti 60 milijonov funtov za najem letal, ki so pripeljala domov 110.000 potnikov. Vlada je takrat operacijo opisala kot "največjo repatriacijo v času miru" za Veliko Britanijo.

Ob ujetih potnikih pa pred bankrotom Thomas Cooka trepeta tudi več tisoč zaposlenih v 178 let starem podjetju. Po vsem svetu družba koncern zaposluje več kot 22.000 ljudi, od tega 9000 na Otoku.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar