FinD - Novice - Napovedane stavke mobilnih učiteljev 23. oktobra najverjetneje ne bo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.9.2019

Napovedane stavke mobilnih učiteljev 23. oktobra najverjetneje ne bo

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Šolski sindikat Sviz ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta dosegla okvirni dogovor o ureditvi položaja mobilnih učiteljev, zato je stavkovni odbor sklenil odložiti razglasitev stavke do uradne objave dogovora v uradnem listu. Ko se bo to zgodilo, bodo izpolnjeni tudi pogoji za prekinitev vseh stavkovnih aktivnosti, so sporočili.

Kot so sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), so pogajanja z ministrstvom potekala vse od poleti, ko je Sviz napovedal glasovanje o stavki, sklenili pa so jih v četrtek, ko jim je uspelo doseči okvirni dogovor. Z njim se je v četrtek popoldne seznanil stavkovni odbor, ki je ocenil, da zadostno razrešuje stavkovne zahteve.

Mobilni učitelji, ki na različnih zavodih nudijo dodatno strokovno pomoč, so si po navedbah Sviza več kot desetletje prizadevali, da bi država uredila njihov položaj, da bi bil ta primerljiv z drugimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, a so bili zaradi neodzivnosti pristojnih prisiljeni napovedati stavko, ki je bila načrtovana za 23. oktober.

Na glasovanju konec poletja je slednjo podprlo 97,5 odstotka vseh zaposlenih (mobilnih učiteljev in solidarnostno tudi njihovih sodelavcev) v osnovnih šolah s prilagojenim programom, centrih in zavodih, v katerih ima Sviz svoje članstvo. Med drugim so zahtevali takšno povračilo stroškov za uporabo lastnega avtomobila v službene namene, kot to ureja zakonodaja. Zahtevali so tudi ureditev problematike napredovanj v nazive na delovnem mestu, ureditev določanja povečane učne obveznosti in vštevanje časa, potrebnega za opravljanje vseh napotenih službenih poti v delovni čas.

"Dogovor o ureditvi položaja mobilnih učiteljev za dodatno strokovno pomoč in učiteljev za dodatno strokovno pomoč, dosežen v pogajalskem procesu med predstavniki sindikata in ministrstva za izobraževanje, primerno naslavlja težave mobilnih učiteljev in njihove stavkovne zahteve ter določa še ustanovitev posebne projektne skupine, ki se bo lotila tudi reševanja problematike pomanjkanja mobilnih učiteljev," so zapisali v Svizu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar