FinD - Novice - Potrošniki septembra spet slabše razpoloženi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.9.2019

Potrošniki septembra spet slabše razpoloženi

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je septembra spet poslabšalo. Poslabšalo se je drugi mesec zapored, tokratni padec za štiri odstotne točke pa je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov potisnil na raven s konca leta 2016. Kljub poslabšanju pa je še vedno za osem odstotnih točk višje od dolgoletnega povprečja.

Razpoloženje potrošnikov je tako na ravni s konca leta 2016, potem ko je bilo v letih 2017 in 2018 najboljše v celotnem obdobju, odkar ga statistični urad spremlja.

Potrošniki so septembra bolj pesimistični o brezposelnosti, gospodarskem stanju v državi, varčevanju in finančnem stanju v gospodinjstvu, je danes sporočil statistični urad.

Kot so navedli, so se namreč poslabšale vrednosti vseh štirih kazalnikov, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov: pričakovanje glede števila brezposelnih (za šest odstotnih točk), gospodarskega stanja v državi (za pet odstotnih točk), varčevanja (za štiri odstotne točke) in finančnega stanja v gospodinjstvu (za dve odstotni točki).

Poslabšala se je tudi večina drugih kazalnikov, pri čemer so se pričakovanja poslabšala v večji meri kot mnenja o trenutnem in preteklem stanju.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila v septembru nižja tudi v medletni primerjavi. Glede na september lani je bila vrednost kazalnika za dve odstotni točki nižja. Medtem je bila od povprečja v letu 2018 nižja za devet odstotnih točk.

Od posameznih kazalnikov se je v septembru na letni ravni poslabšalo samo pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih, in to za 13 odstotnih točk. Medtem so bila pričakovanja glede gospodarskega stanja v državi enaka, izboljšala pa so se pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu in varčevanja - za eno oz. pet odstotnih točk.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar