FinD - Novice - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih avgusta nekoliko višje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.9.2019

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih avgusta nekoliko višje

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se avgusta v primerjavi z julijem zvišale za 0,1 odstotka, v primerjavi z lanskim avgustom pa so se zvišale za 0,2 odstotka. Na mesečni ravni so povprečno rast cen dvigovali predvsem dražji energenti, na letni ravni pa je bila rast cen najizrazitejša v oskrbi z električno energijo.

Cene industrijskih proizvodov za prodajo na domačem trgu so se na mesečni ravni zvišale za 0,3 odstotka, cene proizvodov za prodajo na tujih trgih pa so bile enake kot v prejšnjem mesecu, je danes objavil statistični urad.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trgih držav v evrskem območju, so bile avgusta v povprečju za 0,1 odstotka višje. Cene tistih, ki so bili prodani na trgih zunaj evrskega območja, so bile v enakem obdobju za 0,3 odstotka nižje.

Med skupinami dejavnosti po namenu porabe industrijskih proizvodov so se na mesečni ravni zvišale cene energentov (za 0,6 odstotka), cene proizvodov za investicije (za 0,3 odstotka), cene proizvodov za široko porabo (za 0,1 odstotka), medtem ko se cene surovin niso spremenile.

Cene proizvodov so se glede na prejšnji mesec zvišale v proizvodnji kovinskih izdelkov, razen strojev in naprav (za 0,9 odstotka), znižale pa so se v proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (za en odstotek).

Na letni ravni so se cene proizvodov, prodanih na domačem trgu, so se zvišale za 1,9 odstotka, medtem ko so se cene proizvodov, prodanih na tujih trgih, znižale za 1,5 odstotka.

Cene proizvodov, prodanih na trgih držav v evrskem območju, so se znižale za 1,8 odstotka; cene tistih proizvodov, ki so bili prodani na trgih držav zunaj tega območja, pa so se znižale za 0,8 odstotka.

V enem letu so se najizraziteje zvišale cene v oskrbi z električno energijo (za 15,7 odstotka), opazneje znižale pa cene v proizvodnji kovin (za 5,6 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar