FinD - Novice - Hrvaška vlada bo sprejela vse zahteve referendumske pobude proti pokojninski reformi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2019

Hrvaška vlada bo sprejela vse zahteve referendumske pobude proti pokojninski reformi

Zagreb, 19. septembra (STA) - Hrvaški premier Andrej Plenković je danes na seji vlade potrdil, da bo vlada v celoti sprejela zahteve referendumske pobude za spremembo pokojninske zakonodaje "67 je preveč". Pobuda, ki so jo sprožili sindikati, je zbrala več kot 700.000 podpisov državljanov, kar zadostuje za razpis referenduma.

Največji hrvaški sindikati Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH), Neodvisni hrvaški sindikati (NHS) in Matica hrvaških sindikatov (MHS) so podpise za referendumsko pobudo zbirali med 26. aprilom in 11. majem.

S pobudo zahtevajo delno spremembo pokojninske zakonodaje, ki je začela veljati letos. Predvsem zahtevajo znižanje upokojitvene starosti s 67 na 65 let ter znižanje malusa pri pokojnini na 0,2 odstotka za vsak mesec predčasne upokojitve namesto sedanjih 0,3 odstotka.

Plenković je danes dejal, da so slišali sporočilo državljanov in da je vlada odločila v celoti sprejeti zahteve referendumske pobude.

Poleg sprememb pokojninske zakonodaje bodo predlagali tudi spremembe delovne zakonodaje, da bi vendarle omogočili delo starejšim od 65 let, če si to želijo. Izpostavil je tudi, da se je zahvaljujoč takšni možnosti doslej na delo vrnilo 13.500 hrvaških upokojencev.

Predsednik SSSH Mladen Novosel je napovedal, da se bodo o napovedi premierja pogovarjali v sindikatih in v organizacijskem odboru pobude.

Dejal je, da niso dobili nobenih pisnih zagotovil vlade, da bo napovedano tudi uveljavila. Ni izključil možnosti, da si vlada samo kupuje čas, dokler ne minejo predsedniške volitve, ki bodo predvidoma konec leta, in hrvaško predsedovanje Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.

Tudi opozicijske parlamentarne stranke ocenjujejo, da Plenkoviću in njegovi vladi, ki podpira novi mandat predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović, nikakor ne ustreza referendum pred predsedniškimi volitvami. Menijo, da je vlada "kapitulirala" pred zahtevami državljanov.

Poslanec opozicijske stranke državljansko-liberalna zveza (Glas) Goran Beus Richembergh meni, da gre za zvito potezo Plenkovića, da bi pomiril javnost, ki si prizadeva za referendum. Meni, da lahko vlada v prihodnjih letih znova spremeni pokojninsko zakonodajo, tako kot ji bo ustrezalo, medtem ko je referendumsko odločitev mogoče spreminjati samo z novim referendumom.

V saboru bo sicer danes seja odbora za ustavo, poslovnik in politični sistem, ki bi morala sprejeti predlog sklepa glede zahteve pobude "67 je preveč" za razpis referenduma.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar