FinD - Novice - Zaposlene v Ryanairu strah pred vračanjem kulture strahu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2019

Zaposlene v Ryanairu strah pred vračanjem "kulture strahu"

Dublin, 19. septembra (STA) - Zaposleni v nizkocenovnem letalskem prevozniku Ryanair se bojijo, da se v podjetje vrača "kultura strahu". Družba se sooča s stavkami v Veliki Britaniji in Španiji, tudi pogajanja na Irskem niso obrodila sadov. Pravega socialnega dialoga ni, zato se nadaljujejo delavski nemiri, so danes sporočili iz evropskega združenja pilotov ECA.

Ryanair se je pred dvema letoma zavezal k izboljšanju odnosov z zaposlenimi. Napovedal je nagrajevanje in interakcijo s piloti in kabinskim osebjem. Kljub temu da je vodstvo podpisalo dogovore z več sindikati pa delavski nemiri ne pojenjajo, so danes opozorili v ECA.

Sindikalno organiziranje podjetja je bila odločitev vodstva, je poudaril generalni sekretar ECA Philip von Schöppenthau. To je bila po njegovih besedah tudi odločitev, da Ryanair postane socialno odgovoren zaposlovalec. A danes je podjetje "še vedno daleč, daleč" od stabilnih delovnih odnosov in trajnega socialnega miru, je opozoril.

Letalski prevoznik nima dolgoročne strategije o tem, kako vzpostaviti pristno kulturo socialnega dialoga, nasprotno, so zapisali v združenju.

Evropski piloti so zaskrbljeni, da bi se rad Ryanair vrnil k starim praksam. Med drugim namreč podjetje 10 irskih pilotov, sicer predstavnikov sindikata, toži, ker naj bi mu povzročili poslovno škodo. Poleg tega vsakič, ko se pojavi grožnja stavke, napove možnost krčenja delovnih mest.

Hkrati je na Poljskem na novo vzpostavil podružnico, ki ni sindikalno organizirana, saj so piloti in predstavniki kabinskega osebja samozaposleni. Da celotno podjetje temelji na samozaposlenih, se ECA zdi nesprejemljivo.

V združenju so glede na potek dogajanja zaskrbljeni, da se v podjetje vrača "kultura strahu".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar