FinD - Novice - Ameriška gospodarska združenja skupaj proti Trumpovi carinski politiki
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2019

Ameriška gospodarska združenja skupaj proti Trumpovi carinski politiki

Washington, 19. septembra (STA) - Več kot 20 ameriških lobističnih združenj je v sredo pozvalo zvezni kongres v Washingtonu, naj omeji pooblastila predsednika ZDA Donalda Trumpa za samovoljno uvajanje carin. S tem namreč po njihovem mnenju povzroča škodo celotnemu gospodarstvu.

Koalicija pod vodstvom Nacionalnega sveta za zunanjo trgovino (NFTC), v kateri med drugimi sodelujejo tudi Nacionalna maloprodajna zveza, Združenje trgovin z živili, Združenje proizvajalcev avtomobilov in Združenje avtomobilskih prodajaln, je pismo naslovila senatnemu odboru za finance in odboru za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu kongresa.

Predsednik NFTC Rufus Yerxa poudarja, da ima kongres pooblastila za regulacijo trgovine in mora zagotoviti, da se carine uporabljajo le v izjemnih primerih. ZDA se menda vse od 30. let prejšnjega stoletja niso tako zelo zanašale na carine za izbiranje zmagovalcev na trgu in zanemarjanje posledic za druge industrije ter gospodarstvo v celoti.

"Povsem jasno je, da so imeli številni carinski ukrepi vlade v zadnjih dveh letih bistven vpliv na rast domačih cen in so povzročili povračilne ukrepe za ameriški izvoz," so zapisali lobisti.

Trump in člani njegove vlade v nasprotju z dokazi in dejstvi trdijo, da višje carine plačuje tujina oz. v primeru Kitajske Kitajska, čeprav posledice nosijo ameriški kmetje, prodajalci, proizvajalci in na koncu potrošniki.

Kongres ima sicer v obravnavi nekaj zakonskih predlogov za brzdanje "moža carin", kot sam sebi pravi Trump, vendar za zdaj še niso prišli do soglasja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar