FinD - Novice - Francija obljubila pet milijard evrov za startup podjetja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2019

Francija obljubila pet milijard evrov za startup podjetja

Pariz, 18. septembra (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v želji, da bi zaščitil domača startup podjetja, za prihodnja tri leta napovedal pet milijard evrov tehnoloških investicij. "Bitka, ki jo bijemo, je bitka za suverenost," je dejal izvršnim direktorjem tehnoloških podjetij in drugim, ki so se v torek zvečer zbrali v Elizejski palači.

Sredstva za tehnološke naložbe so že obljubile banke, zavarovalnice in drugi veliki investitorji, med njimi pa sta tudi dve milijardi evrov za zadnje faze projektov, ki so ponavadi tako drage, da se jih v Evropi ne da izpeljati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V EU zato vlada strah, da bodo njena podjetja na področju tehnologij, ki bodo ključne za prihodnjo gospodarsko rast, premočno zaostala za ameriškimi tehnološkimi velikani, pa tudi kitajskimi družbami.

Mlada evropska zagonska podjetja imajo na splošno dober dostop do kapitala, lani jim je bilo po podatkih investicijske družbe Atomico na voljo 23 milijard evrov. Problem je, da se po tem, ko spravijo idejo v življenje, pogosto znajdejo v zanki, saj ne morejo do sredstev, ki jih potrebujejo, da resno zaženejo posel. V tej fazi bi namreč potrebovala po 50, 100 ali 200 milijonov evrov.

Večina od njih jih zato pobegne čez Atlantik, kjer so kapitalski trgi bolj bogati in kjer so pokojninski skladi in drugi institucionalni investitorji bolj pripravljeni vlagati večje zneske v tehnološke inovacije.

Samo v letošnjem letu je bilo v ZDA v zagonska podjetja za 31 milijard dolarjev investicij, višjih od 100 milijonov dolarjev.

V Evropi so medtem pokojninski skladi v tehnološkem sektorju komajda prisotni. Po izračunih Atomica so od leta 2013 investirali le 350 milijonov evrov. To ni niti 0,01 odstotka premoženja, ki je v upravljanju teh skladov.

"Če ne bomo zgradili svojih lastnih šampionov na novih področjih, kot sta digitalizacija in umetna inteligenca, bodo naše odločitve diktirali drugi," je v torek opozoril Macron.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar