FinD - Novice - Gradbeništvo v EU julija na mesečni ravni s padcem, v Sloveniji z rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.9.2019

Gradbeništvo v EU julija na mesečni ravni s padcem, v Sloveniji z rastjo

Luxembourg, 18. septembra (STA) - Obseg gradbenih del v območju z evrom se je julija na mesečni ravni skrčil za 0,7 odstotka, v EU pa za 0,1 odstotka. Na letni ravni se je obseg povečal, in sicer za 1,1 oz. 1,7 odstotka. Slovenija je julija tako v mesečni kot v letni primerjavi zabeležila 0,1-odstotno rast gradbenih del, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Julija se je v evrskih državah obseg del na stavbah na mesečni ravni zmanjšal za 0,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,6 odstotka. V EU je obseg del na stavbah upadel za 0,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,1 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največji padec na mesečni ravni zabeležile Francija (-4,2 odstotka), Slovaška (-dva odstotka) in Poljska (-0,6 odstotka). Največjo rast so imeli na Madžarskem (+9,6 odstotka), v Romuniji (+4,1 odstotka) in na Portugalskem (+2,3 odstotka).

Na letni ravni, glede na julij lani, se je v območju z evrom obseg del na stavbah povečal za 1,2 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,4 odstotka. V EU se je obseg del na stavbah povečal za 2,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 1,3 odstotka.

Najvišjo rast so imele Romunija (+39,5 odstotka), Madžarska (+32,9 odstotka) in Bolgarija (+4,3 odstotka). Padec sta beležili Slovaška (-7,7 odstotka) in Francija (-2,5 odstotka)

Eurostat je danes objavil tudi revidirane podatke za junij, ki so precej boljši od preliminarnih. Obseg gradbenih del se je tedaj na mesečni ravni v območju z evrom okrepil za 0,6 odstotka (in ni bil nespremenjen), v EU pa za 0,1 odstotka (in ni upadel za 0,3 odstotka). Na letni ravni je bila rast 1,6- oz. 0,8-odstotna (in ne eno- oz. 0,6-odstotna).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar