FinD - Novice - Vodstvo ZZZS zaskrbljeno zaradi razmišljanj o spremembi zakona o zdravniški službi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.9.2019

Vodstvo ZZZS zaskrbljeno zaradi razmišljanj o spremembi zakona o zdravniški službi

Ljubljana, 17. septembra (STA) - Vodstvo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zaskrbljeno zaradi razmišljanj nekaterih vladnih predstavnikov, da bi spremenili zakon o zdravniški službi na način, da bi državni proračun za leti 2020 in 2021 še vedno le delno pokrival izdatke financiranja pripravništev zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter specializacij zdravnikov.

Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj je po današnji seji upravnega odbora zavoda na novinarski konferenci pojasnil, da po zdajšnjem zakonu o zdravniški službi razliko do celotne vrednosti financiranja pripravništev in specializacij do konca letošnjega leta zagotavlja ZZZS, od leta 2020 pa v celoti državni proračun.

Po najavljenih spremembah zakona naj bi državni proračun za leti 2020 in 2021 še vedno le delno pokrival izdatke pripravništev in specializacij, in to v višini 70 milijonov evrov, ocenjena vrednost teh izdatkov na letni ravni pa znaša okoli 91 milijonov evrov, je dejal. V tem primeru ZZZS v prihodnjem letu ne bi imel nobenih prostih dodatnih sredstev, npr. za skrajšanje čakalnih dob.

"Izdatki pripravništev in specializacij ne sodijo v financiranje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V preteklem mandatu vlade je bila z zakonom določena odprava nesistemskega financiranja teh vsebin iz sredstev obveznega zavarovanja," je opozoril Sušelj. Po mnenju vodstva ZZZS bi bila upočasnitev prenosa financiranja pripravništev in specializacij na državni proračun tudi v nasprotju s priporočili Evropske komisije.

Na ZZZS so spomnili na koalicijski sporazum, ki na področju zdravstva predvideva tudi čiščenje odhodkovnih postavk ZZZS, s katerim bi se obveznosti, ki ne spadajo v obvezno socialno zdravstveno zavarovanje, prenesle na državni proračun.

Upravni odbor ZZZS je sicer na današnji seji med drugim obravnaval finančno projekcijo poslovanja zavoda za obdobje 2019-2021.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar