FinD - Novice - Farmacevtski velikan Purdue Pharma zaprosil za stečajno zaščito
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.9.2019

Farmacevtski velikan Purdue Pharma zaprosil za stečajno zaščito

Washington, 16. septembra (STA) - Ameriški farmacevtski velikan Purdue Pharma se je zrušil pod poplavo tožb zaradi svojega zloglasnega proizvoda oxycontin in je v nedeljo zaprosil za stečajno zaščito oziroma razglasil stečaj po 11. poglavju. Tožbe zaradi njegovega zdravila proti bolečinam, ki povzroča odvisnost, je vložilo več tisoč posameznikov in več zveznih držav ZDA.

Purdue Pharma je pred dnevi sprejel načelni dogovor o poravnavi 2000 tožb lokalnih vlad, indijanskih plemen in zveznih držav zaradi svoje vloge v vseameriški krizi opioidov, pri tem pa ugotovil, da je to le vrh ledene gore.

Podjetje s sedežem v Stamfordu v ameriški zvezni državi Connecticut še vedno zavrača obtožbe, da je prikrivalo resne posledice oxycontina, ki povzroča odvisnost in razpihovalo krizo z opioidi, ki v ZDA dnevno zahteva okrog 130 življenj, kar je celo več kot strelno orožje (povprečno 85 na dan).

Podobno usodo doživljajo tudi drugi proizvajalci sredstev proti bolečinam v ZDA. Podjetje Insys Therapeutics je zaprosilo za stečajno zaščito že junija. Podjetje Mallinckrodt je septembra doseglo načelen dogovor o poravnavi z dvema okrožjema v Ohiu, vendar ugibanja o stečaju niso potihnila. Kampanjo osveščanja glede nevarnosti sredstev, ki povzročajo odvisnost v ZDA, pomaga voditi prva dama Melania Trump.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar