FinD - Novice - Zaupanje nemških vlagateljev občutno boljše, a globoko pod povprečjem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.9.2019

Zaupanje nemških vlagateljev občutno boljše, a globoko pod povprečjem

Frankfurt, 17. septembra (STA) - Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je v septembru občutno okrepilo, potem ko je v avgustu doseglo skoraj osemletno dno. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), je na mesečni ravni napredoval za 21,6 točke na -22,5 točke. Kljub vsemu ostaja globoko pod dolgoletnim povprečjem, ki je pri 21,5 točke.

Četudi je kazalec napredoval, to ne odpravlja strahu glede položaja nemškega gospodarstva v prihodnjih šestih mesecih, so danes poudarili v ZEW. Obeti tako ostajajo negativni.

Direktor ZEW Achim Wambach je ob tem zapisal, da se črne napovedi finančnih analitikov glede nadaljnjega intenziviranja trgovinskih nesoglasij med ZDA in Kitajsko niso uresničile, prav tako bi se še vedno lahko izognili brexitu brez dogovora. Poleg tega ugodno vpliva tudi nedavna odločitev Evropske centralne banke, da sprosti denarno politiko in zmanjša gospodarska tveganja v območju evra.

V tem mesecu se je sicer ocena trenutnega gospodarskega položaja v Nemčiji znova poslabšala. Kazalec, ki jo odraža, se je glede na avgust znižal za 6,4 točke na -19,9 točke. Gre za najnižjo raven po maju 2010.

Podoben je pogled na gospodarski položaj območja evra. Septembra se je namreč izboljšala vrednost kazalca, ki odraža gospodarska pričakovanja (+21,2 odstotka na -22,4 točke) in poslabšala vrednost kazalca, ki odraža trenutno gospodarsko situacijo v evropski denarni uniji (-1,1 na -15,6 točke).

ZEW v raziskavi okoli 200 analitikov in institucionalnih vlagateljev sprašuje o njihovi trenutni oceni gospodarske situacije in njihovih pričakovanjih za prihodnje mesece.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar