FinD - Novice - Gorenjska banka zmanjšuje slaba posojila in povečuje tržni delež
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.9.2019

Gorenjska banka zmanjšuje slaba posojila in povečuje tržni delež

Kranj, 17. septembra (STA) - Gorenjska banka je v prvi polovici letošnjega leta izboljšala vse kazalce poslovanja, pri čemer se je močno osredotočila tudi na čiščenje slabih posojil. Z novim lastnikom AIK banko se bo osredotočila na širitev svojega poslovanja po vsej državi, kjer ima po bilančni vsoti trenutno okoli petodstotni tržni delež, želi pa doseči 10-odstotnega.

Kot je na današnjem zajtrku z novinarji povedal predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak, je v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani banka uspela izboljšati učinkovitost na vseh segmentih. Tako je ohranila položaj ene izmed treh najbolj ugodnih bank v državi in hkrati povečala donosnost.

Poslovni rezultati kažejo, da je Gorenjski banki z novim strateškim lastnikom uspel velik razvojni premik. Bilančna vsota banke je 30. junija znašala 1,872 milijarde evrov, kar je za 2,2 odstotka več kot konec preteklega leta. Čisti dobiček pa je v prvi polovici leta znašal 22 milijonov evrov.

Povečal se je obseg kreditov, ki jih je bilo konec junija za 1,12 milijarde evrov. Ob tem se je zdravi del portfelja povečal za 11 odstotkov, delež slabih posojil pa zmanjšal za 26 odstotkov. Pozitivni trendi so se nadaljevali tudi v poletnih mesecih, predvsem na področju leasing poslov, kreditov prebivalstvu ter kreditov malim in srednje velikim podjetjem, ki so se do konca avgusta povečali za 8,1 odstotka.

Julija in avgusta se je nadaljevalo tudi zmanjševanje nedonosnih izpostavljenosti oziroma slabih posojil. "Banka nadaljuje s čiščenjem kreditov, ki so bili odobreni v preteklosti in so ji bili dolgo časa v breme," je povedal član uprave Marko Filipčič ter spomnil, da Gorenjska banka ni bila deležna državne z dokapitalizacijo ali prenosom slabih terjatev, ampak se je sanirala sama.

Delež nedonosnih kreditov je bil konec lanskega leta 13 odstotkov, sedaj pa je okoli osem odstotkov. Do konca leta pa naj bi delež še znižali, je napovedal Filipčič in pojasnil, da so nekatere slabe kredite razrešili s prevzemom zavarovanj, druge s prodajo, še najmanj pa je bilo takih, ki so jih odpisali.

Kot je povedal Filipčič, banka ohranja visoko likvidnost in ima čvrsto kapitalsko bazo. "Delamo na vseh segmentih," je dejal in izpostavil optimizaciji stroškov, pa tudi na organsko rast. Gorenjska banka povečuje prisotnost v večjih regijskih središčih po državi in nadaljuje proces širjenja v mednarodni prostor.

"Število komitentov se povečuje na vseh segmentih, kar omogoča stabilno rast tržnega deleža," je izpostavil Henjak, ki je ob tem tudi zagotovil, da ne razmišljajo o morebitni uvedbi ležarin oziroma negativnih obrestnih mer na depozite. Komitentov ne želijo kaznovati, ker so jim zaupali denar, bodo pa jih skušali motivirati za alternative depozitom, kot so skladi ali življenjska zavarovanja.

En od strateških projektov Gorenjske banke v letošnjem letu je potrditev dolgoročnega poslovnega sodelovanja z Mastercardom, kar banki zagotavlja tudi napredno digitalno tehnologijo. Obenem v banki potekata digitalizacija področja faktoringa in celovita prenova mobilne banke. Oktobra bo odprla tudi sodoben bančni center v poslovni stavbi Dunajska vertikala v Ljubljana.

Kljub širitvi svojega poslovanja pa v Gorenjski banki ne razmišljajo o spremembi imena, saj je to že uveljavljena blagovna znamka, zlasti na področju Kranja, kjer je njen tržni delež več kot 50-odstoten. Kot je zagotovil Henjak, bodo ohranili tudi sedež banke. "Naš lastnik, kar se vidi že iz rezultatov in vlaganj v Gorenjsko banko, zagotovo želi dolgoročno ohraniti ali zvišati tržni delež v Sloveniji ter gleda tudi druge hranilnice in banke," pa je Henjak povedal o morebitni širitvi skupine.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar