FinD - Novice - EU z zeleno lučjo velikim spremembam na nemškem trgu energije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.9.2019

EU z zeleno lučjo velikim spremembam na nemškem trgu energije

Bruselj, 17. septembra (STA) - Evropska komisija je prižgala zeleno luč več kot 20 milijard evrov vrednemu poslu nemških energetskih koncernov Eon in RWE, s katerim želita velikana izmenjati dejavnosti in sredstva, okrepiti Nemčijo kot energetsko lokacijo in olajšati prehod na nove vire energije tako v največjem evropskem gospodarstvu kot na stari celini v celoti.

Energetska velikana sta marca letos napovedala, da bosta izmenjala dejavnosti in sredstva. RWE se bo osredotočil na proizvodnjo električne energije, predvsem iz obnovljivih, pa tudi konvencionalnih virov, Eon pa na distribucijo in prodajo plina in elektrike.

RWE bo Eonu prodal 76,8-odstotni delež v svoji podružnici Innogy, ki jo bodo nato razpustili. V njej so sicer pred dvema letoma združili proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, distribucijo in prodajo RWE.

Prodajna vrednost je ocenjena na okoli 22 milijard dolarjev, Eon pa bo prevzemno ponudbo dal tudi malim delničarjem.

RWE bo poleg tega v okviru dogovora od Eona za 1,5 milijarde evrov kupil njegove deleže v nemških jedrskih elektrarnah v Emslandu in Gundremmingenu.

Napovedani posel je vzbudil strahove, da bo imel za posledico zmanjšanje konkurence na trgu plina in električne energije, s tem pa višje cene za potrošnike.

Eon je zato pristal na to, da se v Nemčiji odpove kupcem električne energije za ogrevanje, opusti operacije v 34 polnilnicah za električne avtomobile in proda svoje poslovne deleže na Madžarskem in Češkem, sporočilo Evropske komisije povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar