FinD - Novice - Cene nafte po močni rasti nekoliko navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.9.2019

Cene nafte po močni rasti nekoliko navzdol

Singapur, 17. septembra (STA) - Na naftnih trgih se razmere danes nekoliko umirjajo, potem ko so v ponedeljek cene močno porasle. Razlog za krepitev so bili napadi na savdsko naftno infrastrukturo, ki so globalno ponudbo nafte oklestili za okoli pet odstotkov.

V Savdski Arabiji sta bili dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države v soboto tarči napada z brezpilotnimi letali, prizadeta je bila tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik. Napadi so pripeljali do močnega odziva na naftnih trgih, saj so se cene nafte v začetku tedna dvignile vse do 70 dolarjev za 159-litrski sod, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes so se razmere nekoliko umirile. Za sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom oktobra je bilo treba popoldne po singapurskem času v azijskem trgovanju odšteti 62,30 dolarja, kar je 60 centov manj kot v ponedeljek. Sod severnomorske nafte brent z novembrskim dobavnim rokom se je pocenil za 27 centov na 68,75 dolarja.

Glavno vprašanje na trgih trenutno je, kako hitro bo uspela Savdska Arabija popraviti nastalo škodo in ponovno zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Stanje je zaenkrat nejasno, navaja dpa. Zaradi napada, za katerega ZDA krivdo pripisujejo Iranu, je savdska proizvodnja upadla za 5,7 milijona sodov nafte dnevno, kar je okoli pet odstotkov svetovne ponudbe. Gre za enega največjih izpadov proizvodnje nafte v zgodovini.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar