FinD - Novice - Vlagatelji v umik 11.000 milijard dolarjev naložb v fosilna goriva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.9.2019

Vlagatelji v umik 11.000 milijard dolarjev naložb v fosilna goriva

Cape Town, 14. septembra (STA) - Institucionalni vlagatelji z 11.000 milijardami dolarjev premoženja, povezanega s fosilnimi gorivi, so napovedali izstop iz teh investicij. Zamenjali jih bodo z naložbami v obnovljive vire energije. Gre za pomemben premik k zeleni energiji, navaja poročilo, pripravljeno ob vrhu z naslovom Financiranje prihodnosti v južnoafriškem Cape Townu.

Prehod investicijskih in premoženjskih skladov k obnovljivim virom energije se je intenziviral po letu 2015, ko je bil sprejet pariški okoljski sporazum. Potem ko se so se denimo leta 2014 k temu zavezali vlagatelji z 52 milijardami dolarjev premoženja, je zdaj tak korak napovedalo več kot 1000 vlagateljev z 11 milijardami dolarjev premoženja, med njimi skladi, banke, zavarovalnice, mestni sveti, univerze in religiozne institucije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"V vseh sektorjih smo priča jasnemu odmiku od investicij v fosilna goriva," je poudarila ena od avtoric poročila Clara Vondrich. "Premoženje v premogu, nafti in plinu postaja prepoznavno kot toksično - ne le v moralnem smislu zaradi podnebne krize, temveč vse bolj tudi s finančnega vidika," je poudarila.

Po podatkih Svetovne banke je sicer 11.000 milijard dolarjev v letu 2018 predstavljalo 16 odstotkov vseh investicij na trgu.

Aktivisti v pritisku na vlagatelje, da se znebijo delnic, obveznic ali drugega premoženja, povezanega s fosilnimi gorivi, vidijo eno od poti v okviru boja za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida.

A energetski giganti s svojimi naftnimi in plinskimi projekti v zadnjih 20 mesecih ogrožajo te premike in trud ubraniti Zemljo pred globalnim segrevanjem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar