FinD - Novice - Sindikati socialnovarstvenih zavodov opozarjajo na kadrovsko podhranjenost v dejavnosti in napovedujejo stavkovne aktivnosti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.9.2019

Sindikati socialnovarstvenih zavodov opozarjajo na kadrovsko podhranjenost v dejavnosti in napovedujejo stavkovne aktivnosti

Ljubljana/Šempeter pri Gorici, 13. septembra (STA) - Konferenca sindikatov socialnovarstvenih zavodov, članica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije se je na četrtkovi seji opredelila do nekaterih aktualnih tem in predlogov v zdravstvu. Med drugim so opozorili na kadrovsko podhranjenost v socialnovarstvenih zavodih, zaradi česar bodo začeli s stavkovnimi aktivnostmi.

Ob kadrovski podhranjenosti v socialnovarstvenih zavodih so člani konference opozorili tudi na neizplačevanje dodatka za delo z dementnimi osebami. "Zaradi slednjega bo sindikat zdravstva in socialnega varstva začel s sindikalnimi aktivnostmi, ki jih bo po potrebi tudi zaostroval," so sklenili.

V okviru obravnave predlogov normativov v zdravstveni negi in rehabilitaciji v socialnih zavodih, ki obravnavajo odraslo populacijo, in so ga pripravila strokovna združenja, so se dotaknili tudi prenovljenega dokumenta o kompetencah v zdravstveni negi. Pri tem so ocenili, da dokument ne more biti primerna podlaga za pripravo standardov in normativov, ker bi to prineslo težave v praksi. Kakšne bi bile težave, v sicer kratkem sporočilu za javnost niso navedli.

Dokument o poklicnih kompetencah in aktivnostih izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege je bil v zadnjem času deležen več očitkov. V Koordinaciji zdravniških organizacij so med drugim izrazili pričakovanje, da ga bo ministrstvo odpravilo, saj da vodi v kaos in onemogoča organizacijo dela. Med drugim naj bi določal, da srednja medicinska sestra ne more več izvajati določenih aktivnosti.

Na ministrstvu so se na kritike odzvali z oblikovanjem delovne skupine, ki bo pripravila predlog morebitnih dopolnitev dokumenta. Obenem so zagotovili, da pozorno spremljajo implementacijo dokumenta na terenu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar