FinD - Novice - Sodišče EU: Avstrijska protidumpinška zakonodaja v nasprotju z evropskim pravom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.9.2019

Sodišče EU: Avstrijska protidumpinška zakonodaja v nasprotju z evropskim pravom

Luxembourg, 12. septembra (STA) - Sodišče EU je odločilo, da je avstrijska protidumpinška zakonodaja, ki prinaša visoke kazni tudi za najmanjše formalne prekrške tujih podjetij, ki so v Avstriji opravljala svoje storitve, v nasprotju z evropskim pravnim redom. Kazni so doletele tudi številna slovenska podjetja, ki so storitve opravljala v severni sosedi.

Sodišče je tako odločilo na podlagi primera nekega hrvaškega gradbenega podjetja, ki je dobilo več kot tri milijone evrov kazni, njegovi vodstveni delavci pa po 2,6 do 2,4 milijona evrov, ker ob nadzoru gradbišča na Štajerskem za svoje tam zaposlene delavce ni predložilo ustreznih dovoljenj za delo in pogodb o zaposlitvi. Sankcije so presegle okvire tistega, kar je potrebno za zagotovitev skladnosti z delovno zakonodajo, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v danes objavljeni sodbi zapisali sodniki EU.

Odvetnika Ewald Oberhammer in Rudi Vouk, ki sta zastopala stranke pred evropskim sodiščem, sta v sporočilu za javnost navedla, da je sodba Sodišča EU odločilnega pomena. "Avstrijska zakonodaja je že leta pod kritiko, večkrat je bilo izpostavljeno, da absurdna višina kazni, ki jih je Avstrija predvidela za formalne prekrške, nasprotuje evropski svobodi opravljanja storitev," sta zapisala in dodala, da ima sodba velik pomen za razumevanje skupnega evropskega trga v Avstriji.

Visoke kazni, tudi za najmanjše prekrške, je dobilo tudi kakšnih 130 slovenskih podjetij, ki so v Avstriji opravljala svoje storitve. Po Voukovem mnenju so mnogi v zakonodaji videli poskuse Avstrije, da bi s svojega trga pregnala tuje podjetnike.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar