FinD - Novice - Pred koalicijo in Levico danes izračuni posledic prenosa dopolnilnega zavarovanja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.9.2019

Pred koalicijo in Levico danes izračuni posledic prenosa dopolnilnega zavarovanja

Ljubljana, 13. septembra (STA) - Usklajevanje koalicije in Levice ter predstavnikov pristojnih resorjev glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno se bo po četrtkovi prestavitvi danes vendarle nadaljevalo. Iz izračunov vlade, ki jih je pridobila STA, izhaja, da naj bi za krpanju vrzeli, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, zmanjkalo okoli 150 milijonov evrov.

Ministrstvo za zdravje naj bi zato v pripombah na predlog Levice opozorilo na več tveganj, tudi na obremenitev delovno aktivnih. Usklajevanje bo sicer izhajalo iz ocen o javnofinančnih učinkih predloga, ki so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvo za finance.

Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bi nastal izpad prek 520 milijonov evrov. Levica predlaga, da bi ta denar zbrali z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. A po izračunih vlade bi z uveljavitvijo predloga pridobili le 377 milijonov evrov, kar pomeni, da bi nastala luknja, velika okoli 150 milijonov evrov. Med drugim predlog Levice vključuje samo delovno aktivno populacijo, medtem ko plačevanje premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zajema širšo populacijo. Tako se po predlogu povečuje odvisnost virov za zdravstveno varstvo od vplačil delovno aktivnega prebivalstva.

V Levici želijo, da zakonski predlog do konca meseca s koalicijo uskladijo in vložijo v parlamentarni postopek, s tem pogojujejo tudi podporo proračunu za prihodnji dve leti. Ministrstvo za zdravje pa želi to vprašanje urediti v sklopu zakona, ki bi ga dali na vlado junija prihodnje leto.

Čeprav se v koaliciji strinjajo s prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno, pa je Šabeder že večkrat poudaril, da mora biti odločitev v zvezi s tem strokovna in je zato ni mogoče sprejeti v enem mesecu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar