FinD - Novice - Počivalšek opozarja na nevarnosti pomanjkanja delovne sile
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.9.2019

Počivalšek opozarja na nevarnosti pomanjkanja delovne sile

Celje, 12. septembra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek poudarja, da je rast slovenskega gospodarstva kljub umirjanju še vedno pozitivna, glede na rezultate slovenskih podjetij je optimist tudi za v prihodnje. Opozarja pa na dve nevarnosti, in sicer na trgovinske vojne in predvsem na pomanjkanje delovne sile.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj Sloveniji za letos napoveduje 2,8-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa triodstotno. "Gospodarska rast je pozitivna. Je visoko nadpovprečna, tudi če se je v enem od četrtletij rahlo umirila, je še veno rast," je danes v izjavi novinarjem na sejmu Mos v Celju poudaril Počivalšek.

Minister je glede na rezultate slovenskih podjetij, ki so bolj izvozno usmerjena kot v letu 2008, manj zadolžena, inovativna in delujejo na razpršenem trgu, optimističen tudi za v prihodnje. Poleg tega je tudi Nemčija, največja trgovinska partnerica Slovenije, že sprejela nekatere ukrepe, ki bodo zagotavljali njeno rast, kar Počivalška dodatno navdaja z optimizmom.

Med nevarnostmi za prihodnjo rast pa je minister izpostavil trgovinske vojne in predvsem pomanjkanje delovne sile. "Pomanjkanje delovne sile je domač problem in je ključen. Če bomo ta problem uspešno rešili, me ni strah za gospodarsko rast," je zatrdil.

Pri tem se je dotaknil burnih razprav glede načrtovane ukinitve dodatka na delovno aktivnost, pri katerih pogreša zdrav razum. "Nihče ni proti, da imamo socialne transferje za tiste, ki ne morejo ustvariti rezultatov na trgu dela. Ne morem pa sprejeti dejstva, da se ta sistem zlorablja za tiste, ki ne želijo delati. Ko nekdo reče, da se mu ne splača delati, je nekaj hudo narobe," je dejal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar