FinD - Novice - ECB najverjetneje z novim svežnjem spodbud
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.9.2019

ECB najverjetneje z novim svežnjem spodbud

Frankfurt, 12. septembra (STA) - Evropska centralna banka (ECB) bo na današnji seji odločala o novih ukrepih, s katerimi bi pognala gospodarsko aktivnost in spodbudila inflacijo. Trgi pričakujejo nadaljnje znižanje depozitne obrestne mere, ki jih je nakazala sama ECB, nekateri omenjajo ponovno uvedbo programa odkupovanja obveznic.

Ključna obrestna mera v območju evra je pri nič odstotka, kjer vztraja od marca 2016. Obrestna mera za mejno posojanje je postavljena pri 0,25 odstotka, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank pa pri minus 0,40 odstotka. Analitiki pričakujejo znižanje slednje, nekateri pa obenem tudi določitev pogojev, po katerih bi lahko bili določeni depoziti oproščeni negativnih obresti.

ECB bo objavila najnovejšo napoved o gibanju BDP in inflacije. Ker se območje z evrom sooča z razmeroma nizko inflacijo, za katero si ECB želi, da bi se dvignila tik pod dva odstotka, nekateri napovedujejo tudi vnovičen zagon programa odkupovanja obveznic. ECB je ta ukrep že uporabila med letoma 2015 in 2018, njegov namen pa je s povečano količino denarja v obtoku pospešiti inflacijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar