FinD - Novice - Levica s predlogom zakona za plačano odsotnost z dela zaradi spremstva prvošolcev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.9.2019

Levica s predlogom zakona za plačano odsotnost z dela zaradi spremstva prvošolcev

Ljubljana, 10. septembra (STA) - Levica je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona, po katerem bi bili vsi zaposleni starši upravičeni do dneva plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolcev v šolo na prvi šolski dan. Podpise je prispevalo skupno 34 poslancev iz vrst Levice in SDS ter en poslanec SD, so sporočili iz Levice.

Kot so spomnili v Levici, je vrhovno sodišče oktobra 2018 odločilo, da so javni uslužbenci na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičeni do dneva plačane odsotnosti z dela. To pomeni, da danes to zakonsko pravico lahko uveljavljajo le starši, ki so zaposleni v javnem sektorju, in le nekateri starši, zaposleni v zasebnem sektorju. "Ostali zaposleni starši zunaj javnega sektorja so medtem prepuščeni internim dogovorom z delodajalcem," so dodali.

Neenak položaj zaposlenih staršev prvošolčkov je po mnenju Levice sporen tudi z vidika otrokovih pravic. Konvencija o otrokovih pravicah v drugem členu zavezuje države pogodbenice k spoštovanju otrokovih pravic brez kakršnegakoli razlikovanja; med drugim ne glede na kakršenkoli drug položaj ali okoliščino otrokovih staršev, so poudarili.

"Vsi zaposleni starši pravice do spremstva prvošolčka na dan vstopa v šolo ne morejo uveljaviti, za kar ni opravičljivega razloga. Zato smo danes vložili zakon, s katerim bomo to krivico odpravili in vsem zaposlenim staršem - ne glede na to, ali so zaposleni v zasebnem ali javnem sektorju - omogočili pravico do dneva plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolcev v šolo na prvi šolski dan," je dejal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec.

S spremembo zakona v Levici predlagajo univerzalizacijo pravice do dodatnega dneva plačane odsotnosti zaradi neodložljivega opravka za vse delavce in s tem razširitev pravice do dodatnega dneva dopusta za vse starše, ki spremljajo svojega otroka v šolo na prvi šolski dan - ne glede na to, ali so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar