FinD - Novice - Finančni minister ZDA Mnuchin ne vidi učinka trgovinske vojne na ameriško gospodarstvo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.9.2019

Finančni minister ZDA Mnuchin ne vidi učinka trgovinske vojne na ameriško gospodarstvo

Washington, 09. septembra (STA) - Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je za poslovni kanal televizije Fox zatrdil, da po več kot letu dni trgovinske vojne s Kitajsko ne vidi nobenih negativnih posledic za ameriško gospodarsko. Kot je dejal, ne dvomi, da se rast svetovnega gospodarstva ohlaja, vendar pa ZDA po njegovih besedah ostajajo svetla točka.

Ameriška statistika sicer kaže na upočasnjevanje zaposlovanja, padanje poslovnih investicij, slabitev predelovalne industrije in velik padec izvoza kmetijskih pridelkov na Kitajsko, zaradi česar ameriški kmetje dobivajo subvencije.

A Mnuchin ne vidi nobene nevarnosti recesije v ZDA, vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa pa naj bi v prihodnjem letu spet načrtovala dodatne davčne olajšave.

Glede Kitajske je minister dejal, da bodo oktobra spet potekala pogajanja na visoki ravni, saj v Washington prihajata namestnik kitajskega premiera Liu He in guverner kitajske centralne banke Yi Gang. "Prihajajo sem in to je znak dobre volje, da se želijo pogajati," je dejal Mnuchin.

Izjave predsednika Trumpa in članov njegove vlade sicer nekateri ameriški analitiki jemljejo zadržano, banka JP Morgan Chase pa je celo sprožila poseben indeks, ki spremlja, kako Trumpove izjave vplivajo na finančne trge oziroma trg obveznic.

Indeks nosi ime "Volfefe", s čimer se norčuje iz slavnega, a doslej nepojasnjenega Trumpovega tvita besede "covfefe" v letu 2017; gre za zmes med divjostjo in tipkovnimi napakami.

Trumpovi tviti naj bi povečevali nepredvidljivost in nezanesljivost ter občasno povzročali padce na borzah. Ne glede na to pa je na primer borzni indeks Dow Jones od novembra 2016 doslej narasel za 42 odstotkov, od Trumpove zaprisege januarja 2017 pa za 31 odstotkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar