FinD - Novice - Stroški dela v drugem četrtletju znova navzgor
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.9.2019

Stroški dela v drugem četrtletju znova navzgor

Ljubljana, 06. septembra (STA) - Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v Sloveniji so bili v drugem četrtletju letos po začasnih podatkih za 4,9 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Plače za dejansko opravljeno delovno uro so se pri tem zvišale za 5,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Stroški dela so se v drugem četrtletju na letni ravni znižali v dejavnosti rudarstvo (za 7,3 odstotka), najizraziteje pa so se zvišali v dejavnosti izobraževanje (za 11,4 odstotka) ter v dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnosti obvezne socialne varnosti (za 8,9 odstotka).

Zvišanje stroškov dela na letni ravni je bilo v drugem četrtletju letos nižje kot v prvem letošnjem trimesečju, ko so se ti stroški zvišali za 7,5 odstotka. Zvišanje pa je bilo krepkejše kot v drugih četrtletjih lani in predlani - v drugem četrtletju 2018 so se na letni ravni zvišali za 2,9 odstotka, v drugem četrtletju 2017 pa za 3,9 odstotka.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, ki izključujejo dejavnost kmetijstvo, lov, gozdarstvo in ribištvo, so bili stroški dela v prvem četrtletju letos v letni primerjavi višji v vseh državah članicah EU.

Zvišanje stroškov dela za opravljeno delovno uro je bilo najizrazitejše v Romuniji (za 16,0 odstotka) in Bolgariji (za 12,5 odstotka). V EU so se ti stroški v obravnavanem obdobju zvišali za 2,8 odstotka, v Sloveniji pa za 7,1 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar