FinD - Novice - Brexit zmanjšuje aktivnost britanskega gospodarstva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.9.2019

Brexit zmanjšuje aktivnost britanskega gospodarstva

London, 04. septembra (STA) - Aktivnost britanskega gospodarstva se je avgusta zmanjšala, kar analitiki pripisujejo negotovostim, povezanim z brexitom. Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava britanska analitska hiša IHS Markit, se je z julijskih 50,3 točke avgusta znižala na 49,7 točke. Tveganje za recesijo na Otoku je po mnenju analitikov vse večje.

Vrednosti indeksa nad 50 točk pomenijo rast, pod 50 pa krčenje.

Glavni ekonomist pri IHS Markit Chris Williamson je dejal, da njihove raziskave trenutno kažejo na 0,1-odstotno krčenje BDP v tretjem četrtletju. "To bi pomenilo zdrs britanskega gospodarstva v recesijo," je opozoril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Britansko gospodarstvo se je namreč skrčilo že v drugem četrtletju, dve zaporedni četrtletni skrčenji pa uradno pomenita recesijo.

Britanski parlament je v torek pozno zvečer podprl začetek postopka za sprejem zakona, ki bi preprečil izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora. Poslanci bodo danes predvidoma glasovali o predlogu, po katerem bi moral britanski premier Boris Johnson zaprosili za trimesečno preložitev izstopa Velike Britanije iz EU do 31. januarja prihodnje leto, če poslanci do 19. oktobra ne bi sprejeli novega sporazuma ali glasovali za brexit brez dogovora. Johnson je v torek napovedal, da bo njegova vlada danes v parlament vložila zahtevo za razpis predčasnih volitev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar