FinD - Novice - Znani bodo podatki o številu registriranih brezposelnih v avgustu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.9.2019

Znani bodo podatki o številu registriranih brezposelnih v avgustu

Ljubljana, 04. septembra (STA) - Zavod RS za zaposlovanje bo danes objavil podrobne podatke o stanju na trgu dela v avgustu. V juliju je bilo registriranih 71.850 brezposelnih, kar je 1,6 odstotka več kot junija in 5,5 odstotka manj kot julija lani. Julijsko mesečno zvišanje ni nenavadno, saj je vezano na iztek pogodb o zaposlitvi za določen čas.

Julija se je na zavod na novo prijavilo 6210 oseb, kar na mesečni ravni predstavlja 50,4-odstotno rast, na letni ravni pa 3,9-odstotni padec. Med novoprijavljenimi je bilo 3821 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 419 iskalcev prve zaposlitve in 853 trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov.

Položaj na slovenskem trgu dela za iskalce zaposlitve ostaja ugoden. Delodajalci sicer že dolgo časa opozarjajo, da težko najdejo ustrezen kader in tudi na zavodu priznavajo, da je več kot polovica vpisanih v njihovo evidenco dolgotrajno brezposelnih, med njimi pa so predvsem starejši, slabše izobraženi ali zdravstveno omejeni, skratka težje zaposljivi posamezniki.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v pomladanski napovedi za letos napovedal znižanje števila vpisanih v evidenco brezposelnih z lanskih 78.500 na 73.800, kar je več od julijskega števila. Še bolj optimistična slika se obeta v letu 2020, ko naj bi bilo uradno brez dela 68.500 ljudi.

Ta številka je že zelo blizu tisti iz predkriznega časa. Leta 2008 je namreč Slovenija beležila rekordno nizko brezposelnost in je naštela 63.216 registriranih brezposelnih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar