FinD - Novice - Predelovalna industrija v območju evra še naprej nazaduje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.9.2019

Predelovalna industrija v območju evra še naprej nazaduje

London, 02. septembra (STA) - Predelovalna industrija v območju evra je avgusta zlezla s 6,5-letnega dna, kažejo danes objavljeni rezultati raziskave analitske hiše IHS Markit. Ne glede na to pa za območje evra ključni sektor ostaja v območju krčenja. To je zagotovo tudi posledica globalnega poslovnega nezaupanja, povezanega s trgovinsko vojno in brexitom, navajajo analitiki.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za predelovalno industrijo, ki ga izračunava IHS Markit, se je avgusta po končnih podatkih zvišal za 0,5 točke na 47 točk, je razvidno iz objave na spletnih straneh IHS Markit. Pod 50 točkami, ki nakazujejo stagnacijo, vztraja že sedem mesecev. Vrednosti indeksa pod 50 točkami namreč pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti.

Gospodarska aktivnost v predelovalni industriji se je torej minuli mesec znova zmanjšala, a v manjšem obsegu kot julija. Kazalec je nazadoval le na Irskem, kjer je pristal na 76-mesečnem dnu. Na zgodovinsko nizki ravni ostaja tudi v Nemčiji, in sicer je trenutno pri 43,5 točke. Ne glede na rast PMI pa pod 50 točkami ostajajo tudi predelovalna industrija v Španiji, Italiji in Avstriji. V Franciji in na Nizozemskem pa so avgusta zabeležili nadaljnjo skromno rast gospodarske dejavnosti v tem sektorju.

Prvi ekonomist IHS Markit Chris Williamson poudarja, bo predelovalni sektor glede na vse slabše razmere poslovanja verjetno negativno vplival na gospodarsko rast v območju evra v tretjem četrtletju. Četrtletna proizvodnja dobrin bo med julijem in koncem septembra glede na predhodno trimesečje po njihovih izračunih upadla za odstotek.

Izpostavil je še, da je PMI za predelovalno dejavnost kljub avgustovski rasti še vedno na drugi najnižji ravni po začetku leta 2013.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar