FinD - Novice - S prodajo kompleksa MTT Tekstil ogrožena pomembna kulturna dediščina
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.9.2019

S prodajo kompleksa MTT Tekstil ogrožena pomembna kulturna dediščina

Maribor, 01. septembra (STA) - Po neuspešnih prodajah celotnega kompleksa nekdanjega mariborskega podjetja MTT Tekstil se ta zdaj prodaja po kosih. V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) opozarjajo, da gre za najodličnejši primer industrijske stavbne dediščine v Sloveniji, ki bi lahko bil zdaj za vedno izgubljen.

"S prodajo po kosih obstaja velika nevarnost, da bi bil ta pomemben in celovit kompleks slovenske industrijske dediščine uničen," opozarjajo v UGM.

Velik del kompleksa, ki se nahaja ob reki Dravi v Melju, je skoraj nedotaknjena arhitektura Saše Deva in Jaroslava Černigoja.

Na njegov pomen za mesto in državo je UGM skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ob razpisu javne dražbe na začetku poletja opozorila predstavnike Mestne občine Maribor. "Področje nekdanjega MTT Tekstila je za Mestno občino Maribor zanimivo, ne le v kulturnem, temveč tudi v razvojnem pogledu, zato smo pri iskanju dolgoročne rešitve zelo aktivni. Več v tem trenutku ne moremo komentirati," je vse, kar so o tem povedali na občini.

Do izteka roka za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup skupno 19 nepremičnin, ki predstavljajo kompleks MTT Tekstil v Melju, se je javilo 12 ponudnikov. "Najvišjo ponudbo je oddala ločitvena upnica DUTB, in sicer ponuja za štiri dele 1,5 milijona evrov brez vključenih davkov. Ostale ponudbe so oddali najemniki, najvišja ponudba je 123.000 evrov," je v poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa zapisal stečajni upravitelj Milorad Vidović.

Za časnik Večer je napovedal, da se bo z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) še pogajal. "DUTB je v postopku zbiranja nezavezujočih ponudb oddala ponudbo za tri parcele, na katerih je ločitvena upnica, in za dodatno parcelo, ki z ostalimi tremi predstavlja zaokroženo celoto, vse z namenom zaščite vrednosti zastavljenega premoženja. Cilj upravljanja nepremičnine v prihodnje je maksimizacija njene vrednosti," so pojasnili pri slabi banki.

V UGM si želijo, da bi mesto ustrezno zaščitilo to kulturno dediščino, v njej vidijo tudi možnost revitalizacije Melja. "Projekti revitalizacije degradiranih mestnih območij, kjer je nekoč cvetela industrija, je v Evropi že ustaljena in uspešna praksa. Razlogov za to je več, gotovo pa k temu pripomorejo širjenje mesta, veliki volumni stavb, atraktivna arhitektura, ki se ponuja za raznovrstne prilagoditve. Kulturne vsebine so le en, a pomemben del teh mestotvornih zgodb," so v galeriji povedali za STA.

"MTT je na odlični lokaciji, blizu mesta in narave, na prisojnem nabrežju Drave, le dobrih deset minut peš od starega mestnega jedra," so še dodali. "Verjamemo, da bo mestno vodstvo prepoznalo pomen takega posega, a o poteku pridobivanja lastnine ali drugih načrtih za Melje nismo obveščeni," so še povedali.

Kompleks bi lahko bil ena od možnih lokacij za novo UGM, ki že desetletja čaka na ustreznejše prostore. "Nov prostor za sodobno umetnost vidimo kot enega izmed generatorjev ponovne oživitve tega degradiranega območja," pravijo v galeriji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar