FinD - Novice - Rast ameriškega gospodarstva v drugem četrtletju nižja od prvotnih ocen
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.8.2019

Rast ameriškega gospodarstva v drugem četrtletju nižja od prvotnih ocen

Washington, 29. avgusta (STA) - Ameriško gospodarstvo je v drugem četrtletju raslo po dvoodstotni stopnji, kažejo danes objavljeni popravljeni vladni podatki. Podatki s konca julija so kazali na 2,1-odstotno rast. Posodobljeni izračuni so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pokazali na skromnejši izvoz nafte in manjšo javno porabo na lokalni ravni.

V prvem letošnjem četrtletju je bila gospodarska rast 3,1-odstotna. Lani je ameriški BDP napredoval za 2,5 odstotka, kar je precej manj od cilja, ki ga je postavil ameriški predsednik Donald Trump.

Ta je danes na Twitterju zapisal, da gre ameriškemu gospodarstvu odlično in da ima še ogromno potenciala za višjo rast. "Če bi Fed počel, kar bi moral, bi nas dvigovalo z raketnim pospeškom," je dodal. Za slabši rezultat namreč Trump krivi centralno banko Federal Reserve (Fed), ki bi morala po njegovem mnenju dodatno znižati ključno obrestno mero, čeprav so obrestne mere že sedaj zgodovinsko nizke.

Tudi za ameriško gospodarstvo se sicer kaže vse več znakov ohlajanja, za kar je po mnenju večine analitikov v veliki meri kriv Trump sam. Ignoriral je namreč opozorila, da bodo protekcionistični trgovinski ukrepi najbolj škodovali ameriškemu gospodarstvu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar