FinD - Novice - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu najslabše v skoraj sedmih letih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.8.2019

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu najslabše v skoraj sedmih letih

München, 26. avgusta (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je avgusta še poslabšalo. Indeks gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je v primerjavi z julijem znižal za 1,5 točke na 94,3 točke in se tako oblikoval najnižje po novembru 2012, so zapisali na inštitutu.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Inštituta Ifo Clemens Fuest, kazalnik v sektorju proizvodnje še ni dosegel dna. Zadovoljstvo s trenutnim stanjem se je še poslabšalo, še bolj negativna so tudi pričakovanja za prihodnost, so navedli v Ifu. Takšen pesimizem so med industrijskimi podjetji nazadnje zaznali leta 2009 v času gospodarske krize, so dodali.

Tudi v storitvenem sektorju prevladuje pesimizem. Vrednost kazalnika se je znatno znižala, okrepili pa so se tudi dvomi glede prihodnosti. V mednarodni trgovini je indeks zdrsnil v negativno območje, prav tako so se poslabšala pričakovanja za prihodnost.

V primerjavi z julijem se je nekoliko znižala tudi vrednost kazalnika v gradbeništvu. Podjetja so bila nekoliko manj zadovoljna s trenutnim stanjem, večjih sprememb pa ne pričakujejo niti v prihodnjih mesecih.

Ifo raziskavo izvaja na vzorcu približno 9000 podjetij. Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic, stanje njenega gospodarstva pa mnogi razumejo kot indikator razmer v svetovnem gospodarstvu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar