FinD - Novice - Evropske borze navzgor; dražja nafta, stabilen evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.8.2019

Evropske borze navzgor; dražja nafta, stabilen evro

London/Frankfurt/Pariz, 21. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so danes še povečali dobičke, ki so jih ustvarili v začetku tedna. Nafta se je nekoliko podražila, tečaj evra pa se ni bistveno spremenil.

Optimizem vlagateljem vlivajo pričakovanja sprememb obrestnih mer v ZDA. "Vprašanje ni več, ali bo ameriška centralna banka znižala obrestne mere, pač pa, za koliko," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal nek borzni posrednik v Frankfurtu. Tudi od Evropske centralne banke (ECB) se pričakuje zrahljanje denarne politike. Pozornosti vlagateljev na borzah po vsej Evropi so bile sicer danes deležne predvsem razmere v Italiji.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,26 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3392,49 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,22 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,60 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,11 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za okrogla dva odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,80 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,77-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,03 odstotka višji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,88 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 1,02-odstotno rastjo.

Pričakovanja zasedanja ameriške centralne banke na devizne trge za zdaj še ne vplivajo, tečaj evra se tudi danes giblje okoli meje 1,11 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1098 dolarja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1104 dolarja oz. 0,28 centa višje kot v torek.

Prav tako se danes zvišujejo cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,28 dolarja, kar je 16 centov več kot v torek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 69 centov na 60,73 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar