FinD - Novice - Inšpekcija ugotavlja pomanjkljivosti pri obvladovanju tveganj transmaščob
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.8.2019

Inšpekcija ugotavlja pomanjkljivosti pri obvladovanju tveganj transmaščob

Ljubljana, 18. avgusta (STA) - Potem ko je aprila začela veljati omejitev transmaščobnih kislin v živilih na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu, so inšpektorji preverjali, kako v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob obvladujejo tveganja. Od 50 pregledov so neskladnosti zaznali v 42.

Inšpektorji uprave za varno hrano so v aprilu v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob preverjali skladnost nosilcev živilske dejavnosti glede obvladovanja tveganja vezanega na vsebnost transmaščobnih kislin v okviru notranjih kontrol in opravili vzorčenje izdelkov za laboratorijsko preverjanje vsebnosti transmaščob.

V okviru akcije so odvzeli 12 vzorcev iz skupin pekovskih izdelkov, slanih prigrizkov in jušnih koncentratov, ki so jih dali v kemijsko analizo na vsebnost transmaščobnih kislin, ki so dodane živilom kot delno hidrogenerana maščoba, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Od vseh vzorcev je imel en preseženo mejno vrednost transmaščobnih kislin, to je bil vzorec jušne kocke. Živilo - šlo je za govejo kocko Jager, proizvedeno v Italiji - je bilo maja umaknjeno s trga.

Od skupno 50 opravljenih pregledov so neskladnosti ugotovili v 42 primerih. Te neskladnosti so bile, da so bile transmaščobne kisline prepoznane kot kemijski dejavnik tveganja, a nosilci dejavnosti od svojih dobaviteljev niso pridobili ustreznih dokazil o njihovi vsebnosti, transmaščobe niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, a so nosilci dejavnosti razpolagali z dokazili o njihovi vsebnosti.

Neskladnost je bila tudi, da transmaščobne kisline niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol in tudi dokazil o njihovi vsebnosti za surovine ni bilo na razpolago, pa tudi to, da niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, dokazil o njihovi vsebnosti ni bilo na razpolago, hkrati pa so ugotovili neskladnosti glede higiensko tehničnih pogojev.

Inšpektorji so za neskladja izrekli 12 opozoril in 21 ureditvenih odločb, v osmih primerih pa poleg ureditvene odločbe uvedli tudi prekrškovni postopek.

Stanje glede obvladovanja tveganja vezanega na transmaščobne kisline s strani nosilcev živilske dejavnosti kaže velike pomanjklivosti, saj je bilo popolnoma skladnih nosilcev dejavnosti le 16 odstotkov od vseh pregledanih, so za STA ocenili na ministrstvu in dodali, da bodo inšpektorji tudi v okviru rednih pregledov še naprej izvajali nadzor nad skladnostjo s pravilnikom o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar